Lokalråd og aktive borgere
Vejle Kommune fremmer lokal udvikling og nærdemokrati via støtte til borgerprojekter, samarbejde med lokalråd og kommunale initiativer.
Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati afholdt digitalt årsmøde for lokalråd den 12. november 2020 (udsat fra april 2020)
Årsberetningen fra udvalgsformanden handlede om
- Stærke og levende lokalsamfund
- Aktive borgere – lokalt initiativ
- Balance mellem by og land
- Vi løser opgaverne sammen
- Vi skal fortsætte den gode dialog
Vi har klippet årsmødet op i 6 videofilm som kan deles og streames.
1. Indledning og årsberetning fra udvalgsformand Thyge Havgaard Bjerring.
2. Projekt. Makerspace, Skibet
5. Projekt. Øster Starup, formidling af unge
6. Oplæg fra Grundet lokalråd, Bredballe lokalråd og Gårslev lokalråd
Frister til ansøgning om støtte til lokal udvikling i 2021
Udviklingspuljen 2021
Næste frist for ansøgning er:
29. marts 2021
10. maj 2021
4. oktober 2021
29. november 2021
De genereller regler er at projekter kan støttes med op til 400.000 kr. Medfinansiering forventes. Vejledning til ansøgningsskema længere nede på siden. Ansøgninger behandles af Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati.
Strakspuljen 2020
Kan søges året rundt. Sagsbehandling 2-4 uger. For projekter der søger om under 10.000 kr.
Du kan også søge om økonomisk støtte og andre steder fx Nordeas nye fond "Her bor vi"
Du finder næsten alle danske fonde samt søgefunktioner efter type her: Upfrontnet
Vejledning til ansøgningsskema længere nede på siden.
Puljer til lokalsamfund - ansøg digitalt med Nem-ID
ULN nyhedsbrev december 2020
Informationsmøde for lokalråd "Vejen tilbage til det lokale fysiske fællesskab"
Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati holdt informationsmøde den 10. juni om hvor vi er og hvordan vi kommer videre efter et ekstraordinært forår. Du kan se hele mødet inklusiv den musikalske optakt her. Nedenfor kan du læse om de tiltag, der blev omtalt på informationsmødet og hvad der nu sker og hvor du kan henvende dig, hvis du er interesseret.


-
Nye og gamle tiltag - omtalt på informationsmøde 10. juni
-
Landsbyplaner Er dit lokalsamfund interesseret i at skabe en landsbyplan i samarbejde med Vejle Kommune? Kontakt Projektudvikler Lars Kastberg, Teknik & Miljø, lakje@vejle.dk, 76 81 22 76 og hør nærmere.
-
Nye boliger - nedrivninger Udvalget har fortsat en nedrivningspulje, hvor ejere af "modne" bygninger i landsbyer under 3000 indbyggere kan søge nedrivningsstøtte (100% af udgiften), hvis de opfylder kriterierne.
Kontakt Søren Nellemann, Teknik & Miljø for mere information på sorne@vejle.dk, 76 81 22 47.
-
Nye boliger - almene boliger på landet Vejle Kommune har sammen med et alment boligselskab sat gang processen med opførsel af tre almene byggerier i landsbyer, i alt cirka 50 boliger fordelt på 3 landsbyer. Det er i Vonge, Thyregod og Givskud. Det er en længere proces. Næste skridt er godkendelse af aftalen i byrådet og dernæst nye lokalplaner som skal i offentlig høring i efteråret.
Udvalget udsatte i foråret boligkonferencen "Nye boliger på landet". Der arbejdes på at finde en ny dato snarest muligt.
-
Strategisk planlægning for landsbyer Udvalget sender til efteråret et forslag til strategisk planlægning for landsbyer i høring. Forslaget tager afsæt i en inddeling af landområderne i fire større områder, der bør behandles forskelligt. Dvs. kommunen begynder at tænke strategisk i forhold til landsbyernes forskellige rammebetingelser.
Du kan læse oplæg til høring, kort og beskrivelse af de fire områder her sag nr. 42
-
Vandskelsruten Udvalget har sat gang i et udviklingsarbejde, der skal føre frem til en vandrerute gennem kommunens mange landsbyer og lokalsamfund. I første omgang i den nordlige del af kommunen. Der arbejdes med en oplevelsesvandrerute der tager fem dage at gennemføre, ikke en naturrute.
Det er planen at udsende information og invitation til at være med til at udvikle oplevelser langs ruten efter sommerferie. Kontaktperson: Peter Sepstrup, Projektudvikler Teknik & Miljø, pekse@vejle.dk, 76 81 22 75
-
Ændrede regler for medfinansiering Udvalget har ændret på reglerne for medfinansiering af lokale projekter, så udvalget midlertidigt kan bevillige 100% af det ansøgte beløb. De nye kriterier gælder projekter godkendt og afsluttet i 2020.
-
Øvrige tiltag Hørte du om et tiltag, vi ikke har omtalt her? Kontakt din lokalpolitiker i udvalget eller forvaltningen og hør nærmere.
-
Repairshop, genbrug og upcykling Er du interesseret i at starte en lokal repairshop eller er I i fuld gang med genbrug, deleordninger m.v., så vil vi gerne i kontakt med jer.
Udvalget vil iværksætte forsøg med lokal deling af ressourcer og upcykling med afsæt i aktive og engagerede borgere. Forsøget er et led i arbejdet med den grønne omstilling i Vejle kommune.
Kontaktperson: Peter Sepstrup, Projektudvikler, Teknik & Miljø, pekse@vejle.dk, 76 81 22 75
Møder med lokalrådene
Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati har afsat 5 aftenmøder i 2020 til at mødes med lokalrådene. Det er et stort ønske fra politikerne og en udløber af drøftelsen om nærdemokrati i efteråret 2018.
Formålet er at skabe nogle gode aftener ude hos jer, hvor lokalrådene og politikerne bliver klogere på hinanden og hvad man hver især arbejder med og for.
I 2020 er afholdt følgende møder:
19. februar. Vejle Vesteregn, Hovedkær, Farre
18. marts Give, Jelling, Bredballe (udsat)
8. juni Givskud, Vonge-Kollemorten, Thyregod
24. juni Nørup, Randbøldal, Vandel
16. september Engum, Hornstrup, Grejs
November Grønbjerg Langelund, Højen, Andkær (udsat)
Der er i 2019 afholdt møde med "Egtved, Ødsted-Jerlev og Aagaard / Gravens", "Børkop, Brejning, Gårslev, Andkær, Smidstrup", "Skibet, Bredsten, Gadbjerg", "Uhre, Grundet, Grønlandsvejen, Vestbyen"
Køre med indbydelse, datoer og mødeskabelon (fra 2019)
Om lokalråd
Der er 32 aktive lokalråd i Vejle Kommune. På kortet nedenfor finder du dem allesammen. De dækker både landsbyer, centerbyer og dele af Vejle by.
Lokalrådene er selvstændige foreninger, der har til fælles, at de er aktiv medspillere og en indgang til lokalområdet. Lokalråd med en samarbejdsaftale har f.eks. høringsret i forhold til tiltag som væsentligt påvirker området.
Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati har ansvaret for kommunens samarbejde med lokalrådene. Politik for lokalområder og landdistrikter indeholder principper for udvalgets arbejde og fem strategiske pejlemærker 2018 - 2021. Udvalget har besluttet, at alle lokalråd får et tilskud til en kaffekasse til de faste udgifter ved f.eks. møder, dialog og formidling.
Aktive borgere kan søge udvalgets puljer om støtte til lokale projekter.
Vejledning til ansøgere
Ansøgningsskema til Udviklingspuljen
Turismefremme til gavn for mindre lokalsamfund
Du kan søge om bevilling til projekter der fremmer turisme i dit lokalsamfund. Vi er særligt interesseret i at udvikle autocamperturisme, men vil se positivt på alle turisme projekter. Læs mere og om krav og vilkår for ansøgning.
Find dit lokalråd
Lokalsamfundet lever af at aktive borgere tilbyder at give et nap med - fra byfesten til børnehavebestyrelsen. Tjek dit eget lokalråd og se hvad de har valgt at arbejde med. Hjælp dem eller en anden lokal forening og giv noget tilbage til dit lokalsamfund.
Inspiration
Sådan leger vi på landet. Artikel om hvordan fællespladsen i Holtum blev til og gav landsbyen en god undskyldning for at mødes lidt mere.
Sundby Børkop. Vinder af "Den store idé" konkurrencen om 500.000 kr. Artikel om borgerinitiativ om fællesskab og sundhed
Grønne hold vinder udbredelse. Film om sammenhold og samskabelse.
Årsmøde 2019
Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati afholdt årsmøde for lokalrådene i Vejle Kommune. Cirka 70 borgere og 14 politikere fra Vejle byråd deltog. De delte viden, drøftede politik og blev inspireret. Oplægsholder Steen Møller, Grobund gav noget at tænke over og gennem fem workshops gik deltagerne i dybden med ”Seniorer på landet”, ”Nye fællesskaber”, ”Kompetente lokalråd”, ”Bynær natur”, ”Unge og lokalsamfundet – 12 – 18 år”.
Konklusioner og opsamlinger fra mødet
Her finder du konferencens materialer, oplæg og film.
Den store idé - kort film om Grøn vision fra Grundet
Almene lejeboliger på landet - borgmesterens intro til ny politik med støtte til almene boliger i mindre landsbyer
Film om at drive erhverv i landsbyer. Med Gadbjerg som eksempel.
Projekt: Film om parkourbane i Øster Starup
Citat
”Lokalrådenes opblomstring er det bedste som skete for Vejle Kommune ved kommunalreformen i 2007. Jeg lægger særlig vægt på, at lokalrådene er med til at skabe en god balance mellem land og by i kommunen, fordi de især skaber ekstra aktivitet og trækker flere penge til oplandet til Vejle.”
Årshjul med overblik over aktiviteter og datoer
Særlige aktiviteter du kan byde ind på
Møder mellem lokalråd og Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati



Årsmøde 2020 for lokalråd er udsat. Der kommer nærmere besked om hvornår der holdes årsmøde når vi kan kigge ind i efteråret og kender de betingelser der gælder for større forsamlinger.
Download program og uddybning af temaer her.
-
Program og temaer
-
Program PROGRAM
17.30 Ankomst. Let anretning.
18.00 Formandsberetning v/ formand for Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati, Thyge Havgaard Bjerring
18.20 Hyldest til det lokale engagement
18.30 Oplægsholder
19.15 Vidensdeling ved bordene, med afsæt i oplæg
19.30 Pausen
20.00. Videndeling mellem lokalråd ved bordene – tematiseret. Til hvert tema er tilknyttet ekstern og lokal ekspertviden. Læs mere om eksperter, opgaver og indhold i ”Videndeling med afsæt i temaer fra kl. 20 – 21. så du kan vælge det bedste tema for dig til konferencen.
Tema 1. Sådan gør du lokalrådet til omdrejningspunkt for lokalsamfundet!
Fokus er på organisering og samarbejde med resten af lokalsamfundet. Hvad er lokalrådets rolle og ansvar i lokalsamfundet?
Tema 2. Lokalsamfund er platform for handlekraft
Fokus er på at skabe handling og aktivere flest mulige borgere. Det lokale engagement er en afgørende drivkraft i udviklingen og driften af et lokalsamfund. Hvordan skaber vi plads til nye ideer og nyt engagement?
Tema 3. Nye boliger på landet
Vejle Kommune arbejder for nye boliger på landet. Boligpolitik og landsbyer. Status og handlemuligheder efter kommunens boligkonference ”Nye boliger på landet”.
Tema 4. Vandreruter og stier
Kommunen forsøger at skabe en sammenhængende 100 km vandrerute med lokale oplevelser i Vejle Kommune. Vær med og del din viden om stier og gode lokale oplevelser.
Tema 5. Delefællesskaber
Vejle Kommune drømmer om at skabe lokale repairshops til genbrug og upcykling i samarbejde mellem lokalområde og kommune.
Tema 6. Finansiering af ideer og nye projekter
Hvordan finder jeg finansiering til vores ideer? Fundraising generelt og lokale eksempler.
Tema 7. Videndeling med afsæt i deltagernes gode erfaringer
Videndeling som i 2010! Præsentér årets tre største succésser fra dit lokalområde og hør de andres præsentation. Bag efter opfølgning og drøftelse hvor bordet dykker ned i, hvad man kan lære af hinanden
Kl. 21.00. Opsamling på vidensdeling
Kort referat af hver workshop i plenum.
Herefter kan du går rundt og besøge de enkelte workshops og høre, hvad man kom frem til.
-
Tema 1. Sådan gør du lokalrådet til omdrejningspunkt for lokalsamfundet! Fokus er på organisering og samarbejde med resten af lokalsamfundet. Hvad er lokalrådets rolle og ansvar i lokalsamfundet?
Lokalråd findes i forskellige udgaver, men hvornår har I senest vurderet på mulighederne for at blive endnu bedre. Vi stiller på mødet følgende spørgsmål og kommer med forslag til løsning. Hvad er lokalrådets rolle og ansvar i lokalsamfundet? Hvis vi tænker lokalrådet i den bedste udgave, hvordan sikre vi at alle borgere kan deltage og få indflydelse? Hvordan kommunikerer vi så alle læser med, også dem der ikke umiddelbart er motiverede.
Opgave: Hvad kunne I umiddelbart styrke i jeres lokalråd?
Tovholder/ekspert: Carsten Blomberg, DGI lokalsamfund
-
Tema 2. Lokalsamfund er platform for handlekraft Fokus er på at skabe handling og aktivere flest mulige borgere. Det lokale engagement er en afgørende drivkraft i udviklingen og driften af et lokalsamfund. Hvordan skaber vi plads til nye ideer og nyt engagement? Hvordan kan vi involvere på et fundament af tillid, fællesskab og gensidig opbakning? Inspirerede eksempler og ideer på frivilligeprojekter fra Århus.
Opgave: Eksempler på hvad lokalsamfundet kan skabe af udvikling ved egne kræfter.
Tovholder/ekspert: Morten Daus-Petersen og Kristin Birkeland fra ”Sager der samler”, Århus
-
Tema 3. Nye boliger på landet Vejle Kommune arbejder for nye boliger på landet. Hvad er status og hvilke handlemuligheder er der efter kommunens boligkonference ”Nye boliger på landet”. Deltagerne bidrager med viden om udviklingen i eget lokalsamfund.
Opgave: Hvad kan man gøre for at få nye boliger på landet i Vejle Kommune.
Tovholder/ekspert: Kommer
-
Tema 4. Vandreruter og stier Vejle Kommune arbejder på at skabe en sammenhængende 100 km vandrerute med lokale oplevelser i Vejle Kommune. Hør nærmere om projektet. Ambitionen er at knytte lokale oplevelser til vandreruten og gøre den til en unik oplevelse. Hvad kan stier gøre for mit lokalområde? Hvordan bliver mit sted en del af en sammenhængende fortælling?
Tovholder/ekspert: Steen Hedrup, Naturvejleder mmm.
Opgave: Hvordan skaber man lokale oplevelser for vandrefugle?
-
Tema 5. Delefællesskaber Vejle Kommune vil nedbringe mængden af affald og øget genbrug. Vi drømme om at skabe lokale repairshops til genbrug og upcykling i samarbejde mellem lokalområde og kommune. Vil du og dit lokalområde være med til at samle borgerne om at dele, opgradere og genbruge gamle ting og sager? Vejle Kommune har ambitioner om at blive klimakommune og arbejder bl.a. med FNs verdensmål.
Tovholder/ekspert: Mikkel Dragsmose-Hansen, Projektkoordinator - aktivt medborgerskab, repaircafé Spinderihallerne
Opgave: Hvordan kan lokalområderne være med til at skabe mere lokalt genbrug og upcykling og mindre affald?
-
Tema 6. Finansiering af ideer og nye projekter Hvordan finder jeg finansiering til vores ideer? Fonde, sponsorater, lokal fundraising, kommunens puljer. Fundraising generelt og de lokale eksempler.
Tovholder: Lars Kastberg, Projektudvikler, Teknik & Miljø
Opgave: Afdæk tre gode eksemler på finansiering af lokale projekter til inspiration.
-
Tema 7. Videndeling med afsæt i deltagernes gode erfaringer Videndeling som i 2010. Præsentér årets bedste handlinger, projekter eller ideer fra dit lokalområde og hør de andres præsentation. Bagefter opfølgning og drøftelse hvor bordet dykker ned i, hvad man kan lære af hinanden
Tovholder: Kommer
Opgave: Afdæk tre gode eksemler fra hver deltager på handlinger, projekter, ideer som er gået godt i det forgange år.
-