Naturen uden for døren - og byen lige ved siden af

Anne-Mette og Poul Oxlund Skræ forlod København, da de fik børn. Hele familien nyder hver dag den lette adgang til skov, strand og caféer fra deres villa i Bredballe.

Jens Vilhelm og Carl Johan elsker at få gæster, så de er hurtige til at åbne, når det banker på. Og når de to drenge på 6 og 4 år løber tilbage til køkken- bordet for at kaste sig over en portion eftermiddags-koldskål, får gæsten hurtigt et overblik over stueetagen i Poul og Anne-Mettes hus i Bredballe, hvor de har boet siden november 2009.

Huset har fået en grundig overhaling, siden det unge par rykkede ind. Det er i etaper blevet bygget om til familien Oxlund Skræs drømmehjem.

 – Når man kan få et hus fra 1950’erne med god dansk byggeskik, er der jo mange muligheder for at indrette det, som man helst vil have det, forklarer Poul, der i kraft af sin uddannelse som arkitekt har mere indsigt i huse end de fleste af os.

Familien Oxlund Skræ

Mens Anne-Mette var på barsel med Jens Vilhelm og Carl Johan, var hun glad for at kunne forlade byggerodet og benytte sig af mulighederne i nærområdet.

– Hvis ikke jeg havde haft mulighed for at gå ture i skoven og ved stranden eller tage ind til Vejles caféer og forretninger, kunne det godt være blevet en lang barsel, siger Anne-Mette med et lille smil. For tiden bliver det ikke til så mange café-besøg, men den dejlige natur lige uden for døren er stadig i høj kurs.

 – Hvis jeg tager til Vejle med drengene, ender vi typisk på biblioteket. Der er en masse gode tilbud og der sker en masse ting, børnene synes er spændende.

 

Hurtigt på tur – eller café

De var egentlig ikke kede af at bo i København. Men da Anne-Mette blev gravid, startede det nye tanker hos den unge familie. De valgte at rykke til en gammel villa i Bredballe, hvor de kunne sætte deres personlige præg på indretning og udtryk. Og de savner ikke metropolens tilbud – de glæder sig bare over de ekstra friluftstilbud, der følger med livet i Vejle.

 Det er ikke et eller andet stort projekt, når man vil gå en tur i skoven. Man tager bare fodtøj på og går uden at behøve at planlægge det på alle mulige måder, siger Anne-Mette.

 – Men samtidig var det jo også vigtigt for os at have byen med caféer, biograf og forretninger tæt på hjemmet, supplerer Poul, som også er glad for den nemme adgang til bare at løbe en tur.

Familien Oxlund Skræ

Dyrebar fritid

Fritiden er dyrebar, når man holder af at være sammen med sine børn. Anne-Mette benytter derfor ofte muligheden for at arbejde hjemmefra, så drengene kan få lidt kortere institutionsdage. Som selvstændig har hun kontor i Vejle, men mange af hen- des opgaver med familie- og arveret kan klares via computer og internet.

Poul pendler til Aarhus, hvor han arbejder med 3D-grafik til bl.a. ejendomsudvikling – et speciale som spiller godt sammen med hans personlige interesse for teknologi, og derfor har han det fint med en daglig transporttid på mere end 2 timer samt en ugentlig hjemmearbejdsdag.

– Det var meget vigtigt for beslutningen om at slå sig ned i Bredballe, at det er tæt på motorvejsafkørslen. I dag kan man jo ikke regne med at arbejde i den by, man bor i. Og jeg har det fint med at høre radio eller en lydbog i bilen, siger Poul.

Og uanset om Poul bliver ved at arbejde i Aarhus eller ej, er de kommet til Bredballe for at blive. Jens Vilhelm er lige startet i skole til efteråret, og det er rart, at han og Carl Johan i løbet af få år kan lære at gå eller cykle derhen på egen hånd. Ligesom de selv kan løbe hen til legekammeraterne hos nogle af de børnefamilier, der er ved at komme flere af i området.

– Vi flyttede til Bredballe for at vores børn kan vokse op her. Vi har prøvet at bo, hvor der var et pizzeria på hvert hjørne, og det behøver vi ikke længere, siger parret samstemmende.

 

Af Carsten G. Johansen

Sidst opdateret: 16. september 2019