Ny bydel vokser frem

Karen og Kaj Kohave var nogle af de første, der flyttede ind i det arkitektoniske mesterværk Bølgen. Herfra følger de udviklingen på Vejle havn. Og glæder sig over det.

Fra stuevinduet i Karen og Kaj Kohaves lejlighed i Bølgen udfolder sig et panorama over hele den indre del af Vejle Fjord. Og det begejstrer til stadighed parret, selvom de efterhånden har boet på adressen i syv år.

 

Ud på fjorden

Karen og Kaj kastede sig begge over kajaksporten, da de flyttede fra deres tidligere hus i Bredballe og ind i Bølgen. På grund af en skade i Kajs skulder svinger de ikke længere pagajerne men foretrækker at spille golf. Og det giver jo mere plads til de mange andre, der hver dag boltrer sig på fjorden.

- Alle søsportsaktiviteter er efterhånden samlet hernede i nye klubhuse: Roklubben, Den Flydende Kajakklub, sejlklubben og motorbådklubbens kontor. Og de fleste skal forbi her neden for vores vinduer, når de er på vej ud på fjorden. Der er et fantastisk liv ude på vandet. Et fantastisk skue, siger Kaj.

-Den anden morgen var der fuld af folk i dykkerdragter nede på broen ud for Bølgen. Vi sad og fulgte med, da de hoppede i én efter én. Her er altid noget at kigge på, siger Karen.

Karen og Kaj Kohave
Karen og Kaj Kohave

Ny bydel vokser frem

Kaj er altid parat til at finde sin mappe med arkitekttegninger og avisudklip for området frem, og Karen bekræfter, at parret holder meget af at følge den udvikling, som har udfoldet sig på alle sider af deres bolig, lige siden de flyttede ind.

– Det er klart, vi følger meget med i de nye ting, der sker hernede. Det gør alle i Bølgen vist. Og vi fornemmer, at alle synes, det er spændende, siger Karen.

– Vi bliver en del af en helt ny bydel med 1.500 indbyggere. Hvor tit oplever man det? Man kan godt forstå, at så mange kommer forbi hernede for at følge udviklingen eller gå en tur og spise deres madpakke ude for enden af molen. Der er jo noget for alle i byen hernede, siger Kaj.

 

Meget at følge med i

De fleste af Østerbos og Pension Danmarks beboelsesejendomme har allerede rejst sig, og det samme gælder Den flydende kajakklub og Klubøen. Stik modsat Bølgen imod syd vokser de eksklusive lejlighedsejendomme på Havneøen frem, og ude i havnebassinet rejser sig Olafur Eliassons bygnings- kunstværk, der skal fungere som domicil for Kirk Kapital.

Vejle Havn
Vejle havn

Fascinerende aktivitet

Da Karen og Kaj flyttede ind i 2009, lå Bølgen som et ensomt monument over Vejles ambitioner for havnen i fremtiden.

- Noget af det, der tiltrak os, var at vi er helt tæt på naturen – fjorden og Nørreskoven – samtidig med, at vi bor meget nær på byen og på indkøbs-mulighederne, siger Kaj Kohave.

Hverken han eller Karen kunne vide, at resten af byen ville flytte nærmere. Eller at udsigten fra deres gulv-til-loft-vinduer ville ændre sig meget mere end blot bøgetræernes årlige cyklus på de skovklædte skråninger.

– Aktiviteten hernede er noget af det, der fascinerer. Der kommer stadig store skibe ind i til erhvervshavnen i den anden ende. Og byggerierne er bare med til at gøre det mere spændende, siger Karen Kohave. Trafikken på broen er med til at skabe liv på alle tidspunkter af døgnet – og det oplever vi som noget positivt.

– Vejle har fået en helt ny profil. Der kører mange tusinde mennesker forbi deroppe hver dag, og de får et billede af en by, som flytter sig i en meget positiv retning. Når man tænker på, at hele havneprojektet faktisk blev planlagt midt under en tung finanskrise, så bliver jeg glad for, at Vejles erhvervsliv og politikere var så dygtige og havde så store visioner, siger han.

 

Af Carsten G. Johansen

Sidst opdateret: 31. marts 2017