Vejle er cool – fordi den ikke prøver at være det

Deres tidligere adresser var i Rom, Paris og London. Men i dag bor Amélie og Matteo i Vejle – og er vilde med det.

- Mange af vores venner bor stadig i store byer og spørger: Hvordan kan I bo i en by, vi aldrig har hørt om? Amélie Labarthe smiler, mens hun overvejer svaret på det spørgsmål, hun selv har stillet.

- Men Vejle er som en hemmelig skat, vi har fundet. Hvor vi har det godt, samtidig med at vi kan arbejde med de ting, vi brænder for. 'Remote and connected to the world', siger den franske designer.

Hendes kæreste Matteo supplerer;

- Vi kom ikke hertil, fordi vi søgte Vejle. Det var mere tilfældigt, som om vi har opdaget byen. Og fundet ud af, at der er nogle fantastiske muligheder for os, siger han.

Udlændinge i Vejle

Amélie og Matteo er begge uddannede designere. De mødte hinanden på en legetøjsudstilling i Firenze. Siden 2009 har de lavet fælles kunstprojekter under navnet "the Something Lab", hvor fokus er på "playful design" og inspirerende legetøj for børn.

Matteo Oliverio var den første, der landede i Vejle. Det var i 2011, hvor han fik job i LEGO Group. Amélie blev i første omgang boende i London, hvor hun bl.a. underviste i design på flere forskellige universiteter. Men et lille år senere blev hun også ansat hos legetøjsgiganten i Billund og tog turen over Nordsøen.

Amélie og Matteo

Selvom de begge bruger deres kreativitet i hverdagen, er fritiden også fyldt med skabende projekter. Derfor blev Amélie og Matteo hurtigt draget ind   i Spinderihallernes kreative iværksættermiljø. I første omgang for at indgå i netværket af expats (udlændinge, som arbejder i Danmark), men hurtigt fik de idéen om at skabe deres egen udstilling. En udstilling, som kom til at handle om kartoflen, og som de arrangerede i samarbejde med grafisk designer Matthew Boyle og andre udlændinge med job i Syddanmark.

Slut med kompromis

Parret overvejer i det hele taget altid deres næste koncept – sådan er deres livsstil som designere vist bare, vurderer de. Men livsstilen er meget sjovere i Vejle, end den var i London. De holder af at bruge byens tilbud eller tage en tur ud i den omgivende natur – ofte for at få en ny idé, som kan blive til et nyt, kreativt projekt.

- Hvis det ser ud til, at vi arbejder hele tiden, hænger det nok sammen med tiden i London, hvor vi måtte arbejde med fem jobs på samme tid. Og hvor der var stor forskel på vores jobs; nogle af dem var spændende, men andre var kun for pen- genes skyld. Vi er vant til at kæmpe for vores idéer og knokle hele tiden, siger Amélie.

- I Danmark arbejder vi bare kun med det, vi har allermest lyst til, uden at vi er nødt til at gå på kompromis.

Amélie og Matteo
Amélie og Matteo er glade for by-miljøet i Vejle.

Den æstetiske 'connection'

De gode vilkår i Vejle betyder, at Amélie og Matteo sagtens kan forestille sig at blive hængende i man- ge år endnu. Selvom de samtidig understreger, at ingen kender fremtiden endnu.

- For nogle år siden vidste vi heller ikke, at vi nogen- sinde ville rejse fra London. Som designer har man ikke en lineær karriere, og det handler om 'feeling good where you are' – om at kunne lave det, man har mest lyst til, siger Matteo.

- Nogle gange er den omgivende verden i en helt anden dimension for os, fordi vi er så optaget af vores projekter. Og i ferierne tager vi jo stadig hjem til vores familier i Frankrig og Italien.

Men Amélie mener alligevel, der er mere „Vejle i hjertet“ end bare mulighederne for at arbejde med spændende projekter. Ud over deres fælles interesse og relation til nordisk design og minimalisme, har de også fundet noget i Vejles miljø, som de ønsker at holde fast i.

Af Carsten G. Johansen

Sidst opdateret: 16. september 2019