5 gode grillråd

Følg disse 5 råd og undgå, at brandvæsnet besøger dig, eller at du kommer til skade.

Brand i forbindelse med grillning opstår typisk ved, at der er grillet for tæt på brandbart materiale, ved forkert optænding, eller ved at aske og gløder fra grillen ikke er slukket, når de bliver smidt ud. Generelt drejer det sig om at være opmærksom og udvise forsigtighed, når man griller.

Beredskabsstyrelsen anbefaler, at man følger disse råd for at sikre, at grillaftenen ikke ender med et besøg af brandvæsenet eller en tur på skadestuen:

  1. Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller. Det er sikrest at tænde op med elektrisk grillstarter eller optændingsblokke.
  2. Grill kun udendørs – ved grillning fx i en udestue er der fare for kulilteforgiftning, som er livsfarligt.
  3. Hav altid vand i nærheden – så kan du nemt slukke, hvis en glød får fat i buskads, dugen eller andet, og du kan køle huden, hvis du bliver forbrændt. Det er også en god idé at nedkøle din grillstarter efter brug.
  4. Hold øje med grillen – så børn eller husdyr ikke kommer til skade og der ikke går ild i noget.
  5. Aske og kulrester skal være kolde, før du smider det ud – ellers kan det antænde skraldespanden. Det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde og der ikke er nogle gløder.

Generelt er det vigtigt at holde afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde. Hvis du har en gasgrill, skal du desuden regelmæssigt tjekke regulator og slange for utætheder og huske at afmontere gasslangen fra gasgrillen efter endt brug.

Ring 1-1-2, hvis der er opstået brand, som du ikke selv kan slukke. Ved forbrændinger skal du afkøle huden med rindende, lunkent vand og følge de almindelige førstehjælpsråd om, hvornår du bør søge lægehjælp.

Find flere informationer om sikker grillning:

Sidst opdateret: 27. juni 2017