Information om Coronavirus

Folketinget har gennemført en række drastiske tiltag for at afbøde  smittespredningen af Coronavirus og senest en gradvis genåbning af samfundet. Læs her, hvad det betyder for dig som borger i Vejle Kommune. Tilmeld dig også gerne vores COVID-19 beredskab. Du kan også finde udvalgt information til virksomheder.
Klik her for at finde information om corona-situationen - Information about coronavirus/Covid19

Brug af ukrudtsbrænder

Brandvæsenet rykker i sommerhalvåret ud til rigtig mange brande, der begynder på grund af forkert brug af ukrudtsbrænder. Så pas på, når du brugen den i nærheden af huset.

Navnet ukrudtsbrænder er faktisk misvisende, for ukrudtet skal slet ikke brændes, men kun svitses ganske kort.

En ukrudtsbrænder er en let og bekvem måde at slippe af med ukrudtet. Men i og med at en ukrudtsbrænder grundlæggende er en gigantisk lighter, er den er også et farligt redskab.

Der opstod brand i Multihallen Gigantium i Aalborg i juli 2017 på grund af forkert brug af ukrudtsbrænder. Sagen fra Aalborg er langt fra enestående. 

Hvad er det, der går galt, når folk bruger ukrudtsbrænder?

- Det helt store problem er nok, at folk tror, at de skal brænde ukrudtet af. Men det skal man ikke. Ukrudtet skal kun lige svitses. Den stærke varme får ukrudtet til at visne, dø og forsvinde, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard og fortsætter:

- Hvis ukrudtet stadig er der efter nogle dage, så giv det en tur til. Men igen skal det altså kun svitses, så skal det nok forsvinde.

Derudover skal man tænke over, hvor og hvornår man bruger ukrudtsbrænderen.

Beredskabsstyrelsens fem råd til sikker brug af ukrudtsbrænder

• Ukrudtet skal kun svitses – det skal ikke brænde
• Lad være at bruge ukrudtsbrænderen, hvis det er meget tørt eller det blæser
• Hold god afstand til hække, blade, skuret og andet
• Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
• Hav vand i nærheden

Ukrudtsbrænderen skal være lovlig

Det er vigtigt at læse brugsanvisningen grundigt og tjekke, at ukrudtsbrænderen er mærket korrekt, før man går i gang med at bruge den. Den skal bære DG-mærket for at være lovlig.

- Når du bruger ukrudtsbrænderen, er det vigtigt at åbne helt for regulatoren på gasflasken og ikke bruge den til at regulere mængden af gas, som kommer ud. Det er også vigtigt at lukke helt for regulatoren og afmontere gasflasken eller -dåsen, når du er færdig med at bruge ukrudtsbrænderen, siger kommunikationschef Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen og tilføjer:

- Ukrudtsbrænderen kan blive meget varm, så lad den køle af, før du stiller den væk.

Hvis uheldet er ude – ring 1-1-2

Sidst opdateret: 18. november 2019