Tandbørstning
Børnene skal have hjælp til at børste tænder indtil 10-12-årsalderen.
Tandbørstning foregår bedst ved, at du står bag ved barnet, og støtter barnets hoved mod din krop.
Brug en lille tandbørste, og børst med små gnubbebevægelser på alle tandflader. Brug lidt fluor tandpasta, og lad tandpastaen sidde efter børstning uden at skylle.
Det er vigtigt, at du hjælper dit barn med tandbørstning, indtil det er 10-12 år. Først i 10–12 års alderen er barnet så dygtig motorisk, at det kan lære at børste tænderne rene selv.
Når barnet selv kan børste tænderne helt rene, er der stadig brug for, at du hjælper med at huske på den daglige tandbørsterutine.
Selv den bedste tandbørste kan ikke nå ind og rense mellem tænderne. Derfor kan det være en fordel at opbygge en god daglig rytme med brug af tandtråd hver aften - også på dit barn.
Afgiv et passende stykke tandtråd, ca. 30-40 cm, og vikl det meste af tråden rundt om hver pegefinger, så der er 3-5 cm tandtråd at arbejde med.
Hold tandtråden udspændt mellem dine tommel- og pegefingre, og før den forsigtigt op og ned mellem dine tænder. Du kan også vælge at binde en lykke med tråden for nemmere håndtering.
Er der behov for et bedre greb, kan der vælges en tandtråd på holder.
Vi træner tandbørstning med børnene efter behov.
Se videoer nederst på siden om tandbørstning og brug af tandtråd.
Pas på 6-års tanden
Den første blivende tand kaldes 6-års tanden, fordi den bryder frem omkring 6-årsalderen. Den kommer inde bag de bageste mælketænder, og der kan gå flere måneder, før den er helt brudt frem. Imens kan der samle sig særligt mange madrester på den knudrede tandoverflade. Hold derfor øje med 6-års tænderne, og børst dem helt rene hver dag lige fra starten.
Hvis de nye 6-års tænder har meget dybe furer, kan vi lakere tandens overflade med en plastlak, så der dannes en jævn og glat bund i furen. Det gør det nemmere at holde tanden ren og undgå huller.