Et plejetestamente kan sikre, at dine behov og ønsker bliver opfyldt, hvis du bliver alvorligt syg og ikke længere kan udtrykke dig.

I et plejetestamente kan du beskrive dine ønsker til for eksempel påklædning, madvaner, interesser og personlig hygiejne, hvis du på et tidspunkt ikke længere selv kan give udtryk for dine ønsker i hverdagen.  Et plejetestamente er dog kun vejledende og ikke juridisk bindende.

Skrevet af Social-, Bolig- og Ældreministeriet
 • Plejetestamente

  Hvis du har ønsker til din pleje, hvis du får konstateret demens, kan du oprette et plejetestamente.

  Plejetestamentet skal vejlede plejepersonale og de pårørende i, hvordan du ønsker din pleje. Kommunen skal så vidt muligt respektere de ønsker, du har givet udtryk for i plejetestamentet. Plejetestamentet er vejledende, og kommunen har ikke pligt til at følge alle dine ønsker.

 • Det kan der stå i plejetestamentet

  I plejetestamentet kan der fx stå, at du har nogle faste spisetider, som du gerne vil bevare på trods af din demenssygdom, mad du kan lide/ikke lide, eller at du gerne vil gå i noget bestemt tøj. Det kan også handle om den personlige pleje, hvis du fx ønsker fortsat at bruge make-up.

  Plejetestamentet handler, i modsætning til det almindelige testamente, ikke om økonomi og jura.

  Et plejetestamente behøver ikke være skrevet på en bestemt måde. Det behøver ikke at være skriftligt, du kan f.eks. vælge at indtale det på bånd eller video/dvd.

  Du kan få mere information om plejetestamenter på Alzheimerforeningens side.

 • Pårørende og værgemål

  Hvis du er pårørende til en nærtstående dement ældre, vil du ofte være den, der har bedst kendskab til den ældres ønsker til en plejeplan.

  Der kan dog være juridiske problemer med at inddrage pårørende, hvis der ikke foreligger en fuldmagt eller værgemål.

  Værgemål skal altid tilpasses den enkeltes behov og må ikke være mere omfattende end nødvendigt. Som udgangspunkt er personer under værgemål stadig myndige. Værgemål kan begrænses, så det fx kun omfatter bestemte økonomiske aktiver eller bestemte personlige forhold. Der kan også oprettes et tidsbegrænset værgemål.

  Det er Familieretshuset, der behandler anmodninger om værgemål. Det vil som regel være et familiemedlem, der bliver beskikket som værge; men er det ikke muligt, bliver det en af Familieretshusets faste værger.

  Du kan få flere oplysninger om værgemål hos Familieretshuset.

 • Opret livstestamente

  Med et livstestamente kan du sikre dig, at lægerne følger dine ønsker, hvis du ligger for døden og ikke selv kan give besked. Livstestamentet kaldes også et behandlingstestamente.

Sidst opdateret: