Antallet af smittede med corona stiger - læs bl.a. om test og nye restriktioner

Læs mere her - Information about coronavirus/Covid19

Prøv en elcykel i en måned

Prøv en elcykel holder lige nu pause. Vi håber at kunne fortsætte projektet i 2020. Her på siden kan du læse mere om projektet med elcykler, og den effekt det har haft.

Rosborg elcykler
22 unge fra Rosborg gymnasium prøvede elcyklerne i september 2019

I 2019 satte Vejle Kommune som et forsøg fokus på, at inspirere borgere uden for Vejle by til at tage cyklen. For 300 kroner kunne du afprøve, om der var fordele ved at hoppe på elcyklen i stedet for at sætte dig i bilen, når du skulle på arbejde, handle eller til fritidsaktiviteter.

Det er lokale cykelhandlere og borgergrupper, som har  gjort projektet muligt ved at stille cyklerne til rådighed og sørge for planlægning og aktiviteter i forbindelse med elcykelkampagnen.

Resultater

Der har været stor søgning på elladcyklen til børnefamilier og speed pedellec til borgere, der kører omkring 20 km eller mere til deres arbejde. Langt flere ansøgte end det var muligt at stille cykler til rådighed.

84% af lånerne er blevet mere eller  meget mere positivt indstillet overfor at tage elcyklen på arbejde, efter de har prøvet at cykle i en måned. 79% føler sig lidt eller meget bedre tilpas end før de havde cyklen. 15% vil helt sikkert købe en elcykel, mens 73 % overvejer.

82% af lånerne plejer at køre i bil alene, så de 25 elcyklister, der har været på cyklen hver måned  siden 1. april har givet mere plads på vejene fra 1. april til 1. december. Derudover har cyklisterne formindsket CO2udledningen fra vores lokalområde med 5 tons CO2 fra 1. april til 1. december 2019.

Lokale initiativer

Både i Jelling, Egtved, Ødsted og Jerlev har der været en borgergruppe involveret i form af grupperne "Jelling op på cyklen” og ”i Egtved, Ødsted og Jerlev cykler vi sammen”.

Udover planlægning af elcykelkampagnen sammen med Vejle Kommune, har de sat aktiviteter i gang især på skoler. Mange af lærerne har prøvet en elcykel, Egtved har fået en cykeltræningsbane og gennemført en undersøgelse af børns cykelvaner.

Jelling har ud over de øvrige aktiviteter, også været vært for en cyklekonference, hvor 50 deltagere fra hele Danmark mødtes for at dele viden om, hvordan man får mest succes med cykelkampagner i et samarbejde mellem borgere, virksomheder og kommune.

Rosborg

Vejledning i at køre cykelkampagner for både borgere og kommuner

Cyklen - og især elcyklen - kan på mange områder erstatte bilen i vores hverdag. Bilen er blevet en vane for rigtig mange mennesker, og selvom mange af os egentlig gerne vil have både lys og motion, kan det være svært i en travl hverdag at ændre den indgroede vane med at bruge bilen hver gang, man skal et eller andet sted hen - også selvom om det måske blot drejer sig om 2 km til bageren.

Dog kan cykelkampagner målrettet et lokalområde eller en arbejdsplads gøre en forskel. Erfaringer fra cykelkampagner, som Teknik & Miljø har gennemført fra 2017 - 2019, i samarbejde med borgere og cykelhandlere, viser, at mange faktisk gerne vil cykle mellem 10 og 20 km hver dag på en elcykel, hvis blot cykelruten er sikker. Ved at fokusere på cyklen i skolen, får flere børn lyst til at cykle.

Teknik & Miljø har fået udformet to vejledninger målrettet andre kommuner og borgere med interesse for at få deres lokalsamfund op på cyklen. Vejledningerne findes pt. i pdf- format.

Sidst opdateret: 25. februar 2020