Supercykelstien

Med Supercykelstien har Vejles cyklister fået en sammenhængende og mere sikker rute i hverdagen - og ikke mindst lidt ekstra service på farten.

I 2016 blev første spadestik taget til byens nye forbindelse mellem det østlige og vestlige Vejle. Supercykelstien kobler midtbyen og de mange eksisterende stier sammen med oplandet.

Se her, hvordan det så ud, da ruten blev indviet 8. juni 2018:

Hvad er det særlige ved Supercykelstien?

Supercykelstien er udformet med særligt fokus på sikkerhed og fremkommelighed, så din tur gennem byen bliver mere glidende. 

Her er for eksempel lavet særlige cykelshunts, hvor cyklister ikke behøver at vente på rødt lys, men kan køre uden om signalanlæggene. Andre steder har cyklister første prioritet i krydsene.

En sti med ekstra service

Undervejs på ruten bliver du tilbudt forskellige services som cykelværksteder, smartbænke og meget andet - se nogle af stiens services på kortet og billederne herunder:

Smartbænk Smartbænken (Strawberry Smart Bench) er et socialt opholdssted for alle, der kommer forbi. Bænken drives af solceller og opsamler døgnet rundt data som støj, temperatur, luftfugtighed og meget andet fra stedet, den står på. Du kan få del i dataene ved at tilslutte din mobiltelefon eller bærbare computer enten trådløst eller via kabel.
Pumpe og cykelværksted Er kæden hoppet af eller dækket blevet fladt, mens din cykel stod og ventede på dig? Så er hjælpen inden for rækkevidde. En række servicepladser og parkeringsområder langs Supercykelstien er forsynet med luftpumper og cykelværksteder, så småreparationer kan klares med det fastlåste værktøj.
Ladestation Ved Supercykelstiens ladestationer kan du nemt og sikkert oplade din elcykel, scooter eller elektriske kørestol. Stationen findes i flere udgaver.
Smart affaldsbeholder Vejle har fået sin første intelligente affaldsbeholder (Big Belly), som komprimerer det affald, du smider i og giver dig en hilsen med på vejen. Den talende affaldsbeholder kan indeholde fem gange så meget skrald som en traditionel beholder på 60 liter. Beholderen er 100% drevet af solceller og udstyret med en sensor, som løbende registrerer, hvor fuld den er.
Cykelparkering ved Vejle Trafikcenter Vejle har fået 300 ekstra cykelparkeringspladser nær Supercykelstien - blandt andet her på pladsen foran Vejle Trafikcenter.

En sti med oplevelser

En Supercykelsti indeholder oplevelser og ny teknologi. Derfor møder du forskellige typer af kunst på ruten - blandt andet en 400 meter lang kryds og tværs langs hele nordsiden af den nyrenoverede gade Flegmade. 

Forskellige lys-projekter som i tunnelen ved Havnegade er også med til at give oplevelser på ruten.

I Mariaparken kan cykelturen afbrydes med et hvil i en hængekøje eller en omgang fodbold. Du kan også høre musik - og du er velkommen til at tilslutte din egen musik via din mobil. 

På ruten kommer du også forbi Lystbådehavnen, hvor du blandt andet kan opleve den nye legehval, træningsredskaber og meget mere.

Hvalen på havnen En børnevenlig hval landede i april på på Lystbådehavnen. Hvalen med indbygget rutsjebane er en del af en lille legeplads på Supercykelstiens rute.
Flegmades kunstfortov Mere end 11.000 bogstaver spredes langs hele nordsiden af den nyrenoverede gade Flegmade. Bogstaverne danner en række citater , som løber langs Supercykelstien. Fortovet skabes med støtte fra Statens Kunstfond.
Mariaparken I Mariaparken kan du gøre et stop på cykelturen - og smide dig i hængekøjerne eller i kæmpestolene. Om vinteren kan du skøjte på multibanen, der om sommeren bruges til boldspil af al slags. Et mødested på Supercykelstiens rute.
Lys i tunnel Lyset i tunnelen i Havnegade er et eksempel på, hvordan der arbejdes med oplevelser langs Supercykelstien.
Kunstfortov - Flegmade Kunstner Anders Bonnesen står bag den 400 meter lange kryds og tværs, der over en længere periode etableres på fortovet gennem Flegmade.

Cykelgaden i centrum

Supercykelstien skal give mere tryghed og lyst til at hoppe i sadlen. Rutens sikkerhed er blevet øget på en række områder, og på eksempelvis det smalle stykke forbi Rådhustorvet er der sket større ændringer. Gaden er blevet til en cykelgade, hvor cyklister har fortrinsret, og bilister er gæster.

Se hvordan du færdes i en cykelgade i den lille film her:

Sidst opdateret: 18. september 2018