Vi inviterer til VidUnderlig Dag onsdag 11. oktober i Spinderihallerne i Vejle, hvor vi stiller skarpt på det skæve sind, aftabuisering af psykiske udfordringer og fokus på fællesskaber med mening.

VidUnderlig Uge - vi stiller skarpt på det skæve sind og psykisk sygdom

Kom med til VidUnderlig Dag 11. oktober 2023 i Spinderihallerne

Onsdag 11. oktober dedikerer vi dagen til det skæve, det skøre, det svære, det vilde, det relaterbare og det (vid)underlige – og du er inviteret.

For er du ung, forælder eller pårørende, som har mistrivsel inde på livet? Eller arbejder du derimod med unge, fællesskaber og trivsel? Så er denne dag i Spinderihallerne i Vejle en mulighed for, at du kan blive klogere og møde de forskellige tilbud og muligheder for unge i Vejle Kommune. 

Første del begynder kl. 12.30 og er for dig, som arbejder med at styrke unges trivsel og stærke fællesskaber. Igennem faglige oplæg og netværksbazar vil du blive inspireret og klogere på, hvordan vi tidligt kan hjælpe unge - både ind i og udenfor fællesskaberne. 

Anden del af dagen er fra kl. 15.30 og er for dig, som er unge eller pårørende. Forbered dig på at blive overrasket og prøve nye initiativer, når vi sammen med Den Lave Højskole har fokus på at aftabuisere og lægge vores fordomme væk ift. personer med psykisk og fysisk sygdom.

Er det noget for dig? Læs mere i program og tilmeld dig nedenfor. 

Vi ses til en VidUnderlig dag!

For unge, undervisere, fagpersoner og frivillige der arbejder med unge kl. 10.00 - 13.00

 • Om Den Lave Højskole med Rune Klan

  (OBS: Den Lave Højskole har til dette formiddags-event udsendt særlig invitation og tilmeldingslink til udvalgte skoler/klasser/tilbud for unge samt ungeaktører i Vejle området)

  Unge 15-35 årige, ikke-studerende/studerende samt fagpersoner, undervisere og frivillige, der arbejder med unge til hverdag, er særligt inviteret til formiddagens udgave af Den Lave Højskole, hvor dagens gæst er tv-vært, tryllekunstner og showman RUNE KLAN.

  Rune har som TV2 vært på programserien ”TABU” testet grænsen for, hvad vi kan grine af. Serien gør os klogere på, hvordan fordomme lægges væk, når vi møder en person med psykisk eller fysisk sygdom. Erfaringerne fra dette arbejde, vil Rune tage med til os - på hans helt egen facon.

  Udover Rune Klan som dagens talk, vil gæsterne opleve fællessang, fælles frokost og workshops. I workshop-delen kan der ”tygges på” dagens talk gennem kreativitet, restorativ ro, brætspil, samtale med Rune, yoga eller teatersport.

  Denne formiddag mixer Den Lave Højskole kompetencer, aldre og forudsætninger i Spinderihallerne og rækker ud mod indsigt, gennem humor, større forståelse og respekt.

 • Program

  09.45-10.00
  Ankomst

  10.00-11.00
  Talk ved Rune Klan + fællessang v/Bare Syng

  11.00-11.30
  Fællesspisning

  11.30-12.45
  Vælg en Workshop (læs mere længere nede)
  1/Samtalecafé m/Rune Klan og vært Anders Michael
  2/Nadacafé m/uddannede Nadainstruktører
  3/Kreativt Værksted m/Anna
  4/Brætspil m/hinanden
  5/Teatersport m/Methe
  6/Yoga m/Malene

  12.45-13.00
  Fælles tak for i dag, sang og kage

Rune Klan og Den Lave Højskoles logo

For fagpersoner, undervisere og frivillige, der arbejder med unge kl. 12.30 - 17.00

 • Oplæg: Få et digitalt overblik over støtte, hjælp og fællesskaber med Den Sociale Vejviser

  Synes du det kan være svært at finde rundt i de mange muligheder, der er for børn og unge.

  Med den opdaterede version af Den Sociale Vejviser bliver det endnu lettere for dig at finde den rette hjælp, støtte eller fælleskaber for børn og unge.

  Britt Søvsø Mikelsen, B&U og Marianne Neerholt, Spor18 og UngeUniverset indtager scenen og giver dig et overblik ved hjælp af Den Sociale Vejviser. 

  Ta´et sneakpeak på Den Sociale Vejsviser her 

  Britt Søvsø Mikelsen og Marianne Neerholt hjælper dig med at få et overblik over Den Sociale Vejviser. 

 • Oplæg: Unges udfordringer og løsninger på ensomhed og fritidsfællesskaber

  SocialRespons (www.socialrespons.dk) har fornyeligt udarbejdet undersøgelsen “Ensomhed og fritidsfællesskaber” for Maryfonden, som forfatter til den vil Sofie til Vidunderlig Dag dykke ned i netop ensomhed og fritidsfællesskaber. 

  Rapporten bygger på fortællinger fra 17 unge, der har oplevet ensomhed i lange perioder af deres liv, her i blandt unge fra Vejle.

  Vi får på dagen de unges bud på udfordringer og løsninger, hvis der skal brobygges mellem unge med ensomhed og fritidsfællesskaber i højere grad end nu.

  Læs rapporten fra socialrespons her

 • Oplæg: ”At skabe fællesskab og modvirke ensomhed”

  Hvad gør ensomhed ved den enkelte? Og kan vi forebygge den? Det sætter Rillo Snerup Rud fokus på i sit oplæg, hvor du får indblik i, hvordan du kan arbejde konkret og systematisk med at skabe gode rammer for fællesskaber og relationer – til glæde for unge.

  Ventilen er en frivillig, social ungdomsorganisation der arbejder for at forebygge og afhjælpe unges ensomhed. De driver tilbud, hvor unge kan finde hjælp til at komme ud af ensomhed. Desuden underviser de fagfolk og frivillige, der arbejder med unge i viden om unges ensomhed og redskaber til at arbejde med det.

  Rillo Snerup Rud er direktør for Ventilen og har arbejdet de sidste 17 år i organisationen og dermed med ensomhed.

  Læs mere på www.ventilen.dk

 • Oplæg: Bryd tabuet – hør unge dele deres erfaringer

  Nærmere information følger

 • Oplæg: Klar til ungemagt?

  Hvordan kan vi sikre, at vi reelt lytter til, hvad unge har at sige, og vi handler efterfølgende? Find ud af, hvilke kritiske spørgsmål vi skal stille os selv, hvis vi gerne vil have de unge med ind i maskinrummet i vores arbejde. 

  SocialRespons er medudvikler og evaluator på et omfattende og eksperimenterende ungeinddragelsesprojekt på Ungdomsøen og Platformen i Esbjerg, hvor unge sætter deres aftryk på organisationerne gennem et års arbejde og ophold (Giv Et År-programmet). Sofie vil fortælle om de afgørende refleksioner, man som organisation nødvendigvis må tage, for at skabe reelt plads til engagerede unge. 

 • Oplæg: Samarbejde mellem civilsamfund og det offentlige

  Det gode samarbejde mellem civilsamfund og den offentlige sektor er fundamentet for at kunne arbejde med brobygning mellem det offentlige og meningsfulde fællesskaber i civilsamfundet.

  I oplægget dykker Iben Sand Olesen, specialkonsulent i Social- og boligstyrelsen, ned i, hvad er det gode samarbejde kendetegnet ved, og hvordan samarbejdet kan understøtte et bredere tilbud af indsatser, aktiviteter og fællesskaber for unge.

 • Netværksbazar

  Netværksbazar – styrk dit netværk og få en uformel snak med en række af de tilbud der kan understøtte unges vej til støtte, hjælp og fælleskaber i Vejle.

  Du læse mere om nogle af tilbuddene på Den sociale vejviser

VidUnderlig Dag for unge og forældre - 15.30 - 21.00

 • 15.30 - 17.00 Den Levende Vejviser

  Mød nogle af de mange tilbud og muligheder, der er for unge.

 • 17.00 - 20.00 Den Lave Højskole (se mere nedenfor - tilmelding nødvendig)

  Deltag i Den Lave Højskole fra kl. 17.00 - 20.00. 
  Eventet vil være på i Pakkeriet på Spinderihallerne. (se mere nedenfor)

 • 16.00 - 17.00 Kellersminde - Fortidens tabuer og nutidens udfordringer

  ​Kellers Mindes og Kulturmuseet tager dig igennem menneskesynet fra fortidens tabuer (1900- ca. 1950) og videre til normaliseringen og afviklingen af De Kellerske Anstalter fra 1980’erne og frem.
  I Brejning nær Vejle lå Den Kellerske Åndssvageanstalt. Her gemte samfundet undermålerne og idioterne væk. Dem som havde en uhæmmet seksualitet, dem som var løgnagtige, dovne og dyriske. Dem som var svage i ånden: De åndssvage. Museumsinspektør ved Vejlemuseerne Rasmus Skovgaard Jakobsen vil i dette oplæg diskutere racehygiejne, dyrisk liderlighed, disciplin, straf og hverdag i 1900-tallets åndssvageforsorg, samt perspektivere til nutiden. For selvom nutidens forsorg har bevæget sig langt fra 1930’ernes syn på de unormale, så er fiksering, isolation og racehygiejne ikke kun noget som hører fortiden til.
 • 15.30 AURA Trekantområdet - LGBT+

  Mød AURA Trekantområdet - LGBT+.

  Du kan lave pronominer badges og snakke om idenditet.

 • 15.30 - 20.00 BGK Kunstudstilling

  Oplev værket skabt af elever på Vejles BGK og mød nogle af kunstnerne. 

 • 18.45 - 21.00 Mød Spinderihallernes fællesskaber

  Få en introduktion til Spinderihallernes fællesskaber og mød nogle af dem.

 • 15.30 - 18.00 Domus Food Truck

  Få en lækkre gratis snack i Domus Food Truck

Rune Klan og Den Lave Højskole logo

Den Lave Højskole med Rune Klan - 17.00 - 20.00

 • Om Den Lave Højskole til VidUnderlig dag

  I forbindelse med “VidUnderlig Dag”, hvor der i Vejle stilles skarpt på det skæve sind, aftabuisering af psykiske udfordringer og sættes fokus på fællesskaber med mening - inviterer Den Lave Højskole indenfor til talk, fællessang, aftensmad og workshops! Kom og lad os sammen række ud mod indsigt gennem humor, større forståelse og respekt.

 • Aftenens gæst: Rune Klan

  Rune Klan,tv-vært, tryllekunstner og showmand

  Tack'l tabu med respekt!
  Rune har som TV2 vært på programserien ”TABU” testet grænsen for, hvad vi kan grine af. Serien gør os klogere på, hvordan fordomme lægges væk, når vi møder en person med psykisk eller fysisk sygdom. Erfaringerne fra dette arbejde, vil Rune tage os med ind i - på hans helt egen facon.

  Denne aften må du tage én forælder/værge med, hvis du har lyst - de skal også booke billet!

 • Program

  16.45-17.00
  Ankomst

  17.00-18.00
  Talk ved Rune Klan + fællessang v/Bare Syng

  18.00-18.30
  Fællesspisning

  18.30-19.45
  Vælg en Workshop (læs mere længere nede)
  1/Samtalecafé m/Rune Klan og vært Anders Michael
  2/Nadacafé m/uddannede Nadainstruktører
  3/Kreativt Værksted m/Anna
  4/Brætspil m/hinanden
  5/Teatersport m/Methe
  6/Yoga m/Malene

  19.45-20.00
  Fælles tak for i aften, sang og lækker kage!

 • Vælg en workshop

  Beskrivelse af
  KREATIVT VÆRKSTED
  Kreativt værksted er et sted, hvor vi sætter os for at arbejde med hænderne. Og i en skala hvor alle kan følge med. Her er ingen krav om at man skal kende til kunst eller have særlige kreative evner. Vi har i de tidligere værksteder blandt andet malet på keramik, tegnet alternative selvportrætter, designet badges med powerful statements, formet halloween-masker og arbejdet med ler. Værkstedet tager dig med ind i et kreativt univers med fordybelse og plads til hygge og snak.

  Beskrivelse af
  SAMTALECAFÉ
  Værkstedet hvor der IKKE findes dumme spørgsmål! For det er bare alt for ærgerligt, at gå hjem med for mange ubesvarede spørgsmål til dagens gæst og tema. Derfor starter vi samtalen med at sende hatten rundt, hvor du kan droppe dit/dine spørgsmål i, som du måske har kradset ned undervejs. Samtalevært Anders Michael vil læse spørgsmålene op eller lade mikrofonen gå rundt, til de der ønsker det og sammen ledes samtalen hen på det, som vi er mest nysgerrige på. Tjek ind i samtalecaféen og få chancen for at stille netop DINE spørgsmål til dagens gæst - én der ved noget om noget!

  Beskrivelse af
  BRÆTSPIL
  Hvis du bare ikke er til alt for mange ord eller kreative, alternative udfoldelser, så kan du vælge brætspils-hjørnet. Slå dig ned her med snak, spil og hygge! Vi har mange forskellige spil, der bare elsker at blive brugt.

  Beskrivelse af
  NADACAFÉ
  Et meditativt pusterum! Restorativ ro!
  NADA øre-akupunktur er for dig der blot trænger til en stille pause. Nada kan afhjælpe på søvnproblemer, stress, rastløshed m.v., men er ikke en behandlingsform – kun genopbygning. Her finder du et lille meditativt pusterum, hvor dit autonome nervesystem kan falde til ro med den helende effekt der følger. De professionelt autoriserede Nada-udøvere, der står for caféen, har yogamåtter, tæpper, lys og afslapningsmusik klar. Og husk det er ”stilletimen”. Kun Nada-udøveren taler sagte med dig, når du får nålene i. Ellers er det bare ro-ro-ro, genopbygning og afslapning …..uhmmm.
  NADA øre-akupunktur har vist sig effektiv ved bl.a: Angst, nervøsitet og panikanfald · Stress · Depression og depressionslignende tilstande · Tankemylder · Cyklussmerter · Fysisk og psykisk uro · Kriser · Søvnforstyrrelser · Vrede/agressioner · Eksamensangst · ADHD · Mareridt · Afhængighed/absistenser · Spændingstilstande · Hovedpine · Irritabilitet
  Ps. Er du under 18 år, skal du huske en skriftlig tilladelse, fx på mobilbesked, fra dine forældre/værge for at deltage i Nadacaféen.

  Beskrivelse af
  TEATERSPORT VÆRKSTED
  Teatersport er kunsten at improvisere, at være til stede, at sige ja til sig selv og andre, at give hinanden plads. Teatersport og improvisation stimulerer fantasi, spontanitet og kreativitet. Det kræver samarbejde, udveksling af ideer og respekt for hinanden. Det handler ikke om store briller og udklædningstøj, men om at finde din egen komik i samspil med andre.
  Vi skal arbejde med forskellige dramaøvelser og improvisationsformer. Vi skal arbejde med øvelser der har fokus på fantasi, følelsesudtryk, stemning, selvtillid og koncentration. Teatersport er en disciplin, hvor der er mulighed for at bruge kroppen, stemmen og samtidig have det sjovt. Det kræver ingen forudsætninger at have teatersport, og med simple teknikker og øvelser kan alle være med. Her er ingen krav om, at du skal kende til drama, teater eller sang. Det handler om at sige ja til ideer, man måske finder lidt skøre, men frem for alt handler det om - at have det sjovt!

  Beskrivelse af
  YOGA
  De fysiske øvelser i yoga eller asanas, som de kaldes, styrker og arbejder med de svage områder i kroppen. Man udspænder og strækker de forkortede muskler og giver styrke til de svage. Man arbejder både med kroppens store og små muskler.
  Yoga kan dyrkes af alle - uanset alder og køn, og det er ligegyldigt hvor smidig man er. Og oftest afslutter man en yoga session med afspænding. Lyder det ikke lækkert? Ps. vi har yogamåtter mm., så du skal bare komme i noget tøj, du kan bevæge dig i.

 • Målgruppe

  Du skal være mellem 15-35 år.
  Dog kan du denne aften må tage én forælder/værge med, hvis du har lyst - de skal også booke billet!

VidUnderlig Uge er et samarbejde mellem Kultur og Sundhed, Ung Vejle, Ungeuniverset og SPOR18 ved Vejle Kommune, PsykInfo i Region Syddanmark og en række lokale samarbejdspartnere.

Sidst opdateret: