Emilie og Kenneth forlod hovedstaden efter ca. 10 år. De havde forelsket sig i Vejle, selvom de ikke har nogen anden relation til byen, end at de har fundet deres drømmehus og at de glæder sig til et liv tæt på både by og natur.

Emilie, Kenneth og Bertram
Emilie, Kenneth og Bertram

 

Der er jo restauranter overalt. Kenneth kigger på Emilie.

- Ja, vi går mere ud at spise i Vejle, end vi gjorde i København, svarer hun med et smil.

Det unge par flyttede til byen blot en måneds tid før interviewet. De landede midt i sommerperioden, og de har nydt deres første tid sammen med deres søn Bertram, som er halvandet år gammel.

- Vi havde glædet os til at komme tættere på naturen, og vi er superglade for byen, som er fuld af liv, konstaterer Kenneth.

Emilie Husted og Kenneth Juul Nielsen forlod København, hvor de mødte hinanden under uddannelse og hvor de blev boende, da de startede med at arbejde. Lejligheden i Vanløse var ikke lykken, efter de havde fået deres første barn.

- Vi ville gerne have hus og have. Men i Københavnsområdet skulle vi betale 4-5 mio. kroner for et håndværkertilbud, der nærmest var klar til at rive ned – og så ville vi måske have en times transport til arbejde. Det havde vi ikke lyst til, forklarer Emilie.

 

Turen gik vestpå

Løsningen på dette problem blev Vejle, som det unge par allerede havde et godt øje til.

- Nogle af vores gode venner, der har et barn på samme alder som Bertram, gik og overvejede at flytte ud af København ligesom os. Vi havde talt om Vejle, og pludselig sagde vores veninde, da de var på besøg hos os: Jeg har fået job i Vejle, så nu flytter vi. Skal I med? fortæller Emilie.

Så var der noget at tænke over.

Og da Emilie kort efter fik mulighed for at tiltræde et job i Vejle kommunes kulturforvaltning, blev beslutningen truffet.

Parret fandt et hus i Søndermarken i udkanten af det centrale Vejle. Kenneth er uddannet arkitekt, så han satte sig straks til tegnebordet for at designe forbedringer af familiens kommende bolig. 

- Det er naturligvis spændende for mig, fordi det er mit fag. Men det har også faglig værdi. Vores etplanshus er fra 1970erne, hvor der blev bygget flere boliger end nogensinde i historien. Min erfaringer med bl.a. at indlægge gulvvarme og flytte køkkenet til en mere central placering i huset – og gøre det til en fornuftig pris – kan også komme andre familier til gode, siger Kenneth.

Kenneth og Bertram
Kenneth og Bertram

Cykler arkitekten snart på arbejde?

Mens Emilie og Kenneth venter på, at deres hus bliver ombygget, bor de i lejlighed i Vejles midtby.

- Når husene koster en tredjedel herovre, har vi jo lidt luft i budgettet. Så vi behøver ikke bo i byggerodet, samtidig med at det halve af huset er brækket op for at lægge gulvvarme, forklarer Kenneth.

Han har fået en aftale, så han indtil videre kan beholde sit job i København. Ordningen er to dages arbejde i hovedstaden og derefter tre dage på hjemmearbejdsplads.

- Jeg har verdens bedste arbejsgiver, så det er fantastisk. Men jeg har lovet Emilie, at målet er at finde et job herovre. Måske skal jeg rådgive om ombygning af parcelhuse fra 1970erne? smiler han.

- I virkeligheden kender jeg slet ikke arbejdsmarkedet for sådan nogle som mig her i området. Det skal jeg først lære at kende. Men jeg kan jo se, at der er masser af forsellige muligheder. Jeg er arkitekt fra designlinjen, så i princippet kunne jeg også arbejde med projekter i LEGOs udviklingsafdeling. Det kunne være interessant, siger Kenneth.

Men det er der med garanti også andre job, der er. Sikkert også nogle, der opfylder drømmen om at arbejde i cykelafstand – max 45 minutters cykletur hver vej.

 

God tid på naturlegepladsen

For Emilies vedkommende betød jobskiftet tværs over Danmark også, at hun kom ned på 32 timer. Hun nyder den ekstra luft i kalenderen – og det gør Bertram også.

- Det er fantastisk. Jeg går en time tidligere og bruger mindre tid på transport, end jeg gjorde i København. Når jeg henter Bertram, har vi god tid til at hygge os eller køre på legepladsen. I København måtte jeg bare tage ham under armen, mens jeg skyndte mig ud at handle, så jeg kunne komme hjem og lave mad, fortæller hun.

Et af de steder, hvor Emilie og Bertram kommer til at bruge mange timer sammen, er naturlegepladsen i Søndermarken. Det er tæt på deres nye bolig, og samtidig er legepladsen et perfekt eksempel på det, der fik parret til at flytte til Vejle.

- Naturen er bare så smuk i dette område. Alle træerne og bakkerne. Bertram kan klatre og grave og få frisk luft. Det er sådan noget, man gerne vil give sine børn mulighed for, siger Emilie.

Som passioneret motionsløber kommer hun også til at lære skovstierne at kende på egen hånd, mens Kenneth allerede har solgt sin gamle mountainbike for at købe en ny, han kan udforske Vejles bøgeklædte bakker på.

Familien på naturlegepladsen
Familien på naturlegepladsen

Tilflyttere skaber nye relationer

Venneparret, som var først til at flytte til kommunen, bor i Børkop tæt på Vejle. De ses naturligvis jævnligt.

Efter at have lært byen at kende er Emilie og Kenneth sikre på, at de nok skal finde masser af andre venner.

- Vi kunne hurtigt se, at vi ikke skulle give afkald på byliv, fordi vi forlod København. Der sker jo så meget i Vejle. Men vi sagde farvel til mange relationer, og vi var nok lidt spændte på – uden at det skal lyde snobbet – om der var ”nogen ligesom os” herovre, siger Kenneth.

Emilie nikker og tilføjer:

- Men vi vil gerne være tilflyttere i en by som Vejle, hvor der også er mange andre tilflyttere. Det betyder, at mange andre ligesom os er på udkig efter nye venner. Det er også meget tydeligt, lige så snart vi går ned på gaden fra vores lejlighed, at der er mange udlændinge her i byen. Det giver en spændende atmosfære, siger hun.

Og så er parret enige om, at bymiljøet i Vejle har en ”kompakthed”, som rummer alt det, man har brug for.

- Der er kvalitetets-detailbutikker, der er et sted som Design Fabrikanterne – og der er flere forskellige byggemarkeder at vælge imellem. Det er også vigtigt, siger Kenneth.

Bertram, Emilie og Kenneth regner med at blive boende i deres lejlighed i et halvt års tid, før de rykker ind i deres ombyggede hus.

 

Af Carsten G. Johansen

Emilie, Kenneth og Bertram
Emilie, Kenneth og Bertram
Sidst opdateret: