Da Katrine og Morten Winther Korsgaard fik børn, begyndte lejligheden i København at stramme omkring dem. De ledte efter drømmehuset i flere byer i Østjylland – og fandt det midt i Vejle, hvor de også nyder byens mange kulturtilbud.

Det var en dag i december. Et drys af sne lå over trætoppene på skoven, man kan se fra ét af værelserne på førstesalen i Katrine og Morten Winther Korsgaards hus. Parret havde overtaget villaen nogle dage forinden, og nu opdagede de en udsigt så magisk og smuk, at den fik hårene til at rejse sig på armene af de nybagte husejere.

- Dér havde vi lige et stille øjeblik. Vi tænkte, at det er vildt det her, fortæller Morten med et smil og kigger på sin kone, der nikker enigt.

Han og Katrine sidder ved langbordet i den midterste af de tre sammenhængende stuer, som er blevet gjort personlige med hver sin farve på væggene. Børnene August og Esther sidder i deres høje stole og spiser makrelmadder. På gulvet ligger et udvalg af legetøj spredt ud, og i den ene af stuerne kører tegnefilm i fjernsynet.

En helt almindelig formiddag i en helt almindelig familie i Vejle. Men for de nybagte husejere føles hverdagen langt fra almindelig i leverpostejsfarvede nuancer. De købte huset i villakvarteret bag ved Koldingvej i efteråret 2022, og er stadig ved at lande i den nye hverdagslykke med mange kvadratmetre at boltre sig på og en legevenlig have lige uden for den sprossede terrassedør.

- Vi har fået alt det, vi drømte om, i det her hus, siger Katrine, inden hun rejser sig for at hente en klud til Augusts makrel-kinder.

Familien Winther Korsgaard er faldet godt til i de nye omgivelser i Vejle, hvor de har fundet drømmehuset. Her er de fotograferet i den ene af stuerne, der er kombineret musik- og legerum.
Familien Winther Korsgaard er faldet godt til i de nye omgivelser i Vejle, hvor de har fundet drømmehuset. Her er de fotograferet i den ene af stuerne, der er kombineret musik- og legerum.

Husene var noget skrald i forhold til prisen

I flere år boede Katrine og Morten i København, hvor de begge har læst og bagefter fik gode job. De var heldige at få fingrene i en andelslejlighed på Amager, hvor begge børn også er født. Lejligheden var omkring 100 kvadratmeter, så egentlig manglede de ikke plads. Alligevel rumsterede tankerne i dem begge: Skulle de ind på ejerboligmarkedet? Og skulle det være en lidt større bolig end lejligheden?

Morten og Katrine gik i banken og fik besked om, at de kunne låne 3,8 millioner kroner til et hus. Umiddelbart en lidt nedslående besked.

- Vi kunne ikke købe et hus på Amager, hvor et middelmådigt hus koster syv millioner. Vi tog en tur til Køge og kiggede, men de huse, vi kunne få, var noget skrald i forhold til prisen. Og så er der tre kvarters transport ind til København, siger Morten.

Priserne fik parret til at kigge på huse i Østjylland. En flytning ville samtidig betyde, at de kom tættere på Mortens forældre i Aarhus og Katrines i Vejle. De var i begyndelsen mest tiltrukket af Aarhus, men huspriserne virkede knap så tiltrækkende. Det var muligt at få finde et godt hus i en forstad som for eksempel Hasselager, men afstanden til Aarhus Midtby lyste rødt på ulempe-listen.

Morten og Katrine blev enige om, at kigge efter huse tæt på en levende bymidte – som for eksempel Ry, Skanderborg og Silkeborg. Vejle var ikke med i spillet i første omgang, for Katrine havde egentlig ikke tænkt sig at skulle tilbage. Undervejs skiftede hun dog mening:

- Vejle har ændret sig gennem årene. Og jeg har ændret mig, så jeg var klar på at bo her igen siger hun, mens Morten supplerer:

- Det talte også for, at vi ville få Katrines forældre tæt på os i hverdagen.

Katrine og Morten har valgt at bo i hus med have tæt på Vejle centrum med kulturtilbud, butikker og restauranter i gåafstand.
Katrine og Morten har valgt at bo i hus med have tæt på Vejle centrum med kulturtilbud, butikker og restauranter i gåafstand.

Børnene blomstrer i den nye hverdag i Vejle

Nu er Morten og Katrine ejere af en stor, rød murermestervilla med glaseret tegltag, opvarmet garage, spa i kælderen og vinranke og æbletræer i haven. Først og fremmest er der masser af plads til familien og til gæster fra København.

- Når vi fortæller vores venner fra København, at vi har fået det her hus for 3,5 millioner, ved de ikke, om de skal grine eller græde. De fleste skyder på, at vi har givet det dobbelte for det. Og nogle af dem overvejer seriøst, om de også skal flytte herover, fortæller Morten, der ligesom Katrine kan mærke, at flytningen har gavnet dem. Hun samler det med ordene:

- Vejle har givet os overskud. Vi kan mærke på børnene, at de blomstrer. De har fået en have, de kan lege i, og de ser mine forældre rigtig meget i hverdagen. De kommer forbi og passer dem, så Morten og jeg kan komme en tur i biografen. Og økonomisk har vi luft, fordi vi ikke har lånt helt op til smertegrænsen.

Katrine har mange rolige morgener med børnene, da hun arbejder hjemme fire ud af fem dage. Hun har beholdt sit job som kurator ved en virksomhed i København, hvor hun tager over hver tirsdag. Det er nemt med lyntoget fra Vejle, som hun siger. Morten har fået nyt job som landskabsarkitekt hos Rambøll i Vejle. Her er han faldet godt til med sine nye opgaver og kolleger.

 

Vejle har mange kulturtilbud og meget liv

I weekenderne holder familien af at trille ned i byen med barnevognen. De går på biblioteket, hvor de nyder børneafdelingen, og de har været på designmarked i Spinderihallerne. En dag havde de en veninde fra Hamburg med på konditori i Den Smidtske Gård. Hun var lige så begejstret over hyggen som Morten og Katrine.

- Byen er hyggelig, og gågaden er så smuk med udsigt helt op til møllen. Så siger vi til Esther: Der bor vi. Der er bare så mange kulturtilbud og så meget liv, som vi synes er fedt at have tæt på, siger Morten, som ikke kan komme på noget, han savner ved København. Og dog:

- Jeg kunne godt bruge nogle flere take away-muligheder, men det er i luksusafdelingen og trods alt ikke noget, jeg vil købe hus efter, siger han med et grin. Ligesom Katrine oplever han, at tempoet i Vejle er en my lavere end i København. Det nyder de begge:

- Det har givet en ro at komme herover. Og det passer rigtig godt til det sted, vi er i livet.

Esther og August har indtaget haven, hvor der er både gynger, trampolin og masser af græs at løbe på.
Esther og August har indtaget haven, hvor der er både gynger, trampolin og masser af græs at løbe på.
Sidst opdateret: