Læs om corona - ekstra test i Give under cykelløbet


Læs mere om corona her / Information in English

Folke­fest i Jelling - en del af Gen­fore­ningen - ny dato 17.-18. sep­tember 2021

Folkefesten er en nyfortolkning af de folkefester, der var populære i Jelling både før og efter Genforeningen i 1920. Der er aktiviteter for alle aldersgrupper.

En moderne folkefest om fremtiden med rødder i historien

Jellings historie er født ud af krydsfeltet mellem national identitet og grænser i bredeste forstand. Monumentområdets to store høje og to runesten er fra vikingetiden og står som symboler for grænsen mellem hedenskab og kristendom. I 1841 med nationalismens opblomstring oprettedes et seminarium i Jelling for at uddanne nationalt sindede lærere til at virke for danskheden i hertugdømmet Slesvig. Fra 1864-1920 var Jelling en grænseby mellem kongeriget Danmark og Slesvig og inviterede til store folkefester. Dansksindede sønderjyder studerede i Jelling.

Alle danskere har i dag den store Jellingsten med Kristusfiguren i passet som markør for tilhørsforholdet til Danmark, når en politisk grænse krydses. I 1994 blev monumentområdet i Jelling optaget på UNESCO’s verdensarvliste.

Se det samlede program for hele Genforeningen 2020 her: https://genforeningen2020.dk/arrangementskalender/

 

Arrangementer i Jelling

Temadag: ”Der må være en grænse – om sprog og rummelighed” på Brandbjerg Højskole.

Formidlingskonference: ”Nationens og historiens grænser – grænser og national identitet i Historieundervisningen” på HistorieLab ved UCL.

Musik: Vejle Musikskole med bands. Trioen Zenobia spiller koncerter for børn og voksne. Sigurd Barrett optræder med Genforeningen for børn. Koret fra Jaruplunds danske skole synger. Kristian Lilholt giver koncert med showet ”LAND”. Fællessang med Jakob Bonderup, Engelsholm Højskole.

Fortællinger: LIVE optagelser af et podcast samt historisk quiz og fortællinger fra før og nu ved Dansk Centralbibliotek i Flensborg. Byvandring med fortællinger on the spot om de sønderjyske seminaristers skæbne. Jelling Asylcenter inviterer til rundvisning og det personlige møde.

Dramatisering og satirespil: Vikinger fra Hedeby og Jelling viser grænsekampe. Christian X kommer ridende og følges af Grænseforeningens kulturmødeambassadører. Kongen interviewes af chefredaktøren for Flensborg Avis og overrækker præmier til skolekonkurrencen ”Fremtidens Mindesten”. Det lille Teater i Flensborg spiller satirestykket ”Rødkål og Sauerkraut”. VejleMuseerne inviterer til dilemmaspil. Studerende fra UCL har stationer, hvor børn og unge kan prøve kræfter med Folkefestens tema.

To paneldebatter ved Grænseforeningen: ”Synåle, kniple- og strikkepinde som kampmidler” – en debat om design og tekstiler i forhold til grænser og national identitet. Tre workshop med henholdsvis broderi, knipling og strik. ”Grænsebegreb under forandring” med to paneler: ”Udfordring for samarbejde over grænser” samt ”Mindretal og grænser”.

Sport: Jelling forenede Sportsklubber: Gymnastikopvisning samt to workshop for børn og unge i gymnastik, dans og spring. Jelling Sportsrideklub afholder ringridning og ridning for børn.

Udstillinger: Grænseforeningen: ”Fra folkesag til venskabsbesøg” – lokale foreningers initiativer og virke på Vejleegnen 1889-2020. Museum Sønderjyllands Genforeningsbus. Bogbussen fra Dansk Central Bibliotek i Flensborg.

Film: Fredag aften vises filmen ”I krig og kærlighed” i Byens Bio. Introduktion af Peter Yding Brunbech, HistorieLab. Billetter efter først til mølle princippet.

Velkomst: Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen. Konferencier: Arne Mariager.

Mad og drikke ved Jelling kro, Byens Hus, cafeer, bryghuse m.m.

Alle er velkomne. Gratis adgang til hele Folkefesten.

Arrangører

Folkefesten arrangeres af Grænseforeningen kreds 20, HistorieLab og UCL Jelling, Kongernes Jelling, Jelling Musikfestival, Jelling Lokalhistoriske Arkiv, VejleMuseerne, Brandbjerg Højskole og Vejle Kommune.

Folkefesten afholdes med støtte fra Kulturministeriet og Folketingets pulje til Genforeningsjubilæet 2020, Region Syddanmarks Kulturpulje, Sparekassen Jellings Fond, Nordea Fonden, Foreningen Plan Danmark, Grænseforeningen og Vejle Kommune.

Sidst opdateret: 03. juni 2021