Arkitekturpolitikken
Er du interesseret i arkitektur og mener du også, at god arkitektur skal give brugeren en god oplevelse? Vores arkitekturpolitik er et redskab til at gøre Vejle til en smukkere kommune.
Arkitekturpolitikken skal være med til at skabe vækst for kommunen. Den skal styrke indsatsen blandt byggeriets parter og styrke borgernes interesse for arkitektonisk kvalitet. Det gør vi gennem f.eks. planer, vejledninger, arrangementer og udstillinger.
-
-
Arkitekturguiden Se vores Arkitekturguide, som rummer de 100 bedste eksempler på nyere bygninger, byrum og parker i Vejle Kommune.
100 projekter med flotte fotos og korte fortællinger viser, at Vejle har rigtig meget spændende arkitektur at byde på. Få inspiration til din næste tur rundt i Vejle, og bliv klogere på den meget forskellige arkitektur, byen rummer.
-
Planer, vejledninger og brochurer om arkitektur 1. Facader og skilte i Vejle Midtby (PDF) og Lokalplan 1000 (PDF)
2. Bevaring af byhuse i Vejle Midtby (PDF)
3. Bevaring af parcelhuse i Vejle og omegn (PDF)
5. Smukkere erhvervsområder i Vejle (PDF)
6. Vejle-Prisen 1988-2005 (PDF) og Vejle-Prisen 2006-2015 (PDF)
-
Arrangementer om arkitektur Arkitekturens dag
Vi deltager aktivt i Arkitekturens Dag, som foregår hvert år den første mandag i oktober. Det er både en national og en international begivenhed. Arrangementet er åbent for alle med særlig indbydelse til Byrådet, byggeriets parter m.v.
På Arkitekturens Dag uddeler vi hvert år Vejle-Prisen, hvor vi præmiere de bedste byggerier i det forgangne år.
Arkitekturens Dag giver dig mulighed for at besøge arkitekturudstillinger, høre spændende oplæg, opleve årets uddeling af arkitekturpriserne og deltage i guidede byture.
Guidede ture
Tag med på tur i lystbådehavnen, hvor du kommer rundt i den nye bydel ved havnen og ser de mange byggeprojekter.
Ta’ selv på tur
Guiden Cityguide Vejle - Pixieudgave (PDF) tager dig med ud i byen, hvor du bliver guidet gennem en række af de nye og spektakulære bygninger og byrum i Vejle.
Guiden Grønt i Vejle - Grønne ture i byen (PDF) tager dig med på tur i byens grønne rum og giver dig mulighed for at opdage dyr, planter og stemningsfulde steder i Vejle.
-
Udstilling om arkitektur Bylaboratoriet er en udstilling, der formidler og går i dialog om vores visioner, planer og projekter.
Du kan komme på guidet rundvisning i Bylaboratoriet eller selv gå rundt og se udstillingen, hvor du finder modeller, film og plancher. Du har også mulighed for at komme med idéer til udviklingen af byens rum.
Læs mere om Bylaboratoriet og se åbningstider her.
Ny Arkitekturpolitik på vej - du kan bidrage
Vi arbejder med en Arkitekturpolitik version 2.0, hvor målet er at sætte en ny standard for arkitekturpolitikker i Danmark. Du kan se mere om proces og indhold nedenfor, ligesom vi også meget gerne hører fra dig, hvis du har ideer til den nye arkitekturpolitik.
Vi har fokus på 6 temaer i den nye arkitekturpolitik.
Vi ønskerat lave en kort og klar arkitekturpolitik, der sætter nye ambitiøse mål og peger på nye indsatser - på tværs af kommunens store og små byer, byrum, bygninger og landskaber. Med de 6 temaer har vi lavet et bud på, hvad arkitekturpolitikken kan indeholde.
1. Arkitektur og bygninger
Det handler om at fortsætte arbejdet med konkurrencer og udbud med vægt på arkitektur. At være proaktiv i forhold til bygherrer, der vil noget med arkitektur, så vi kan få både hverdagsarkitektur og verdensarkitektur, hvor mennesker trives.
2. Arkitektur og byrum
Det handler om, at vi skal fortsætte vores bypolitik for Vejle Midtby og de øvrige bymidter; at fortætte byerne med mange forskellige funktioner, så vi får endnu mere levende bymidter, der er spændende, flotte og trygge at færdes i dag og nat - året rundt.
Vi skal give plads og muligheder for at bylivet kan udfolde sig – hvad enten det handler om tilgængelighed, midlertidige eksperimenter (eksempelvis strand på Nørretorv i Vejle) eller noget helt tredje.
3. Arkitektur og landskab
Det handler om, hvordan vi indpasser nye store bygninger og anlæg i landskabet. Det kan være nye store landbrug, og det kan være solfangere, vindmøller og andre anlæg til energiproduktion. Det handler også om, hvordan vi kan lave anlæg og bygninger, der gør det muligt at opleve landskabet og tilføre landskabet en ekstra oplevelse. Det har de f.eks. gjort i Norge på de nationale turistveje.
4. Arkitektur og identitet
Det handler om, at vi skal tage vare på det, som vi kalder kulturarven. Vi skal ikke standse udviklingen eller bevare alle gamle bygninger. Det handler mere om, at vi altid skal overveje stedets potentiale nøje, og hvordan eksisterende bygninger og strukturer kan indgå i en fremtidig brug.
Vi tager vare på kulturarven ved at kortlægge den, formidle den og ved at planlægge, vejlede og gå i dialog omkring den.
5. Arkitektur og dialog
Det handler om, hvordan vi formidler, engagerer og går i dialog med dig om at udvikle og udforme vores omgivelser.
Vi er årligt i kontakt med 2-3.000 borgere og besøgende, hvor vi diskuterer plan, arkitektur og by-strategi. Det foregår på møder og guidede ture rundt i byerne. På turene er der som ofte god mulighed for at fortælle og snakke om, hvad der er i gang og hvorfor.
Kontakten foregår også i vores Bylaboratorium, hvor vi formidler og er i dialog om alle vores visioner og drømme. Det sker via modeller og film, men i høj grad også når vi holder workshops og events, hvor rigtig mange børn og voksne er med til at tegne og bygge deres drømme for vores byer.
6. Arkitektur og resiliens
Det handler om arbejdet med at skabe en robust by. Her hjælper arkitekturen med at tage vare på ressourcerne og skaber byrum og bygninger, hvor der er plads til at mennesker kan leve og mødes. Vi skal medtænke tiltag om klima som et tilskud til at skabe merværdi og oplevelser.
Har vi fanget din interesse?
Så gå aktivt ind i processen. Giv dit besyv med om, hvad en arkitekturpolitik skal rumme – og hvad arkitektur betyder for dig. Bruger du Instagram, så tag dine billeder med #VejleArkitektur og vis os, hvad arkitektur er for dig.