25 år med verdensarv i Jelling: Ny runesten til minde om året hvor danerne blev klimatosser

17. december var det 25 år siden, at Monumentområdet i Jelling blev det første sted i Danmark til at blive optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Anbefal denne side:
Torsten og Ivan og den nye runesten
Torsten Rye Petersen (tv) og Ivan Østergaard har brugt et par måneder på at hugge den nye runesten og riste inskriptionen i runer. Man kan se den nye runesten hos oplevelsescentret Kongernes Jelling.

17. december 1994 kunne en lille gruppe mennesker omkring Monumenterne i Jelling glæde sig over, at stedet var blevet medlem af den fornemme klub af umistelige steder i hele verden.

Flere er kommet til siden og i dag er der 10 steder i Kongeriget. Tre af dem er grønlandske og Vadehavet, Christiansfeld, Stevns Klint, Parforcejagtlandskabet, Roskilde Domkirke og Kronborg er nu også en del af familien.

25 år senere blev jubilæet markeret i oplevelsescentret Kongernes Jelling, hvor 69 inviterede gæster fejrede dagen med taler og sang i Kongernes Jelling og Jelling Kirke.

Lokalt var det nuværende og tidligere medlemmer af byråd og menighedsråd, samt Vejle Provsti og Haderslev Stift.

Der var også repræsentanter for Slots- og Kulturstyrelsen, Kulturministeriet og Nationalmuseet. Desuden var den franske ambassadør i Danmark, Caroline Ferrari, til stede, da verdensarvsorganisationen UNESCO har hovedsæde i Paris.

Vigtigt for lokalsamfundet
For at markere 25-året kunne de indbudte gæster nyde en særlig korsang i Jelling Kirke. Der var desuden taler fra flere repræsentanter for samarbejdsorganisationerne. I sin tale lagde Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, vægt på den store udvikling, der har været de sidste 25 år:

– For 25 år siden havde vi to høje, to sten og en kirke. I dag er det et noget andet billede, der møder vores gæster, når de besøger Jelling. Palisade og skibssætning er nu blevet en del af verdensarven og smukt markeret i landskabet. De to runesten er kommet under tag og beskyttet for eftertiden, sagde Jens Ejner Christensen.

Læs hele artiklen på Mikropol.dk

Sidst opdateret: 19. maj 2020