En ny 14 km lang og yderst varieret vandrerute ligger nu klar, og venter på det vandreglade Danmark. 'Egtvedpigens Fodspor', som den hedder, snor sig igennem noget af Danmarks smukkeste natur. Den officielle åbning må dog udskydes på grund af corona-restriktioner.

billede af Vejle Ådal
Den nye 14 km lange vandrerute ’Egtvedpigens Fodspor’ går gennem noget af Danmark smukkeste natur.

I en tid, hvor vi skal undgå at forsamles, er det sin sag at introducere en ny og i særklasse meget eftertragtet vandrerute som 'Egtvedpigens Fodspor'. Der skal helst ikke sættes for meget fokus på ét enkelt område, hvis man vil undgå, at for mange stimler sammen. Men da der er stor efterspørgsel på nye vandreruter, sættes de nye 14 kilometer fri nu, så vi kan nyde dem sammen - hver for sig. Vi opfordrer til, at folk viser pænt hensyn og holder afstand derude.

Der vil blive afholdt en officiel åbning af Egtvedpigens Fodspor, når corona-restriktionerne er ophævet

 

En gevinst for området

Naturen i Vejle Kommune trækker hvert år mere end 5,5 mio. besøg. Og de gode muligheder for vandreture rangerer højt, både når man kommer som gæst eller ønsker at bosætte sig. Den nye 'Egtvedpigens Fodspor' rummer netop det, som gør, at en vandretur scorer toppoint: Den er varieret, har en god længde, rummer ro, ren natur, gode kulturfortællinger og smukke udsigter.

En stor del af vandreruten går gennem private arealer i de to ådale, og derfor er det vigtigt at vise hensyn. 'Egtvedpigens Fodspor' er en eftertragtet vandrerute, så vi skal vise hensyn og huske de vigtigste regler for at færdes på private arealer: Hold din hund i snor, husk dit affald og bliv på stierne. Læs mere om færdsel i naturen. 

 

Nye broer og trædesten

Da et flertal i Folketinget sidste år lagde 19 mio. kroner ud, for at give danskerne flere gode oplevelser i naturen under corona-krisen, greb Naturstyrelsen i samarbejde med Vejle Kommune muligheden for at skabe Egtvedpigens Fodspor.

En del af de penge, vi har fået til projektet, er gået til en ny bro over Vejle Å samt lange træbroer og trædesten, som sikrer tør passage over de mest fugtige områder. Igennem efteråret og vinteren er der arbejdet på at få den nye vandrerute klar til foråret. Nu er den der. Der er skiltet, og dermed er der lagt yderligere 14 kilometer til Vejle Kommunes i forvejen 650 km vandreruter.

 

Egtvedpigens Fodspor - en 14 km rundtur

'Egtvedpigens Fodspor' er en længere og varieret vandrerute i natur og stiforløb. På den 14 km lange tur rundt, der tager 4-5 timer alt efter tempo og pauser, vandrer du langs både Vejle og Egtved Å. Og du kommer op at vandre på skrænterne langs ådalen, hvor du får fantastiske udsigter. Landskabet veksler mellem åbne overdrev og tætte bevoksninger. Der er åer og søer, og en righoldig natur med masser af dyr, fugle, insekter, planter og svampe.

Det var her, Egtvedpigen og hendes folk vandrede for mere end 3.000 år siden. Den unge kvinde på 16-18 år døde en sommerdag i året 1370 f. Kr. Hun blev begravet i en egetræskiste sammen med sine personlige ejendele og forseglet i en gravhøj ved Egtved Holt.

Den fortælling og mange flere, samt et tydeligt kort over vandreruten, kan du finde på de skilte, der er opstillet ved otte P-pladser rundt langs ruten. Vælg gerne en anden P-plads, hvis der skulle være fyldt, når du ankommer. Rutens 14 km er markeret med tydelige orange pile hele vejen.

Her finder du P-pladserne og rutekort

Sidst opdateret: