Fire piger fra 6.klasse opfinder filter til mikroplast i vaskemaskinen

Mikroplast i verdenshavene er et kæmpe problem, men med et filter til vaskemaskinen vil fire piger fra 6. klasse på Skibet Skole ved Vejle hjælpe med at løse det. Håbet er, at skoleprojektet kan blive til en rigtig virksomhed.

Anbefal denne side:

Beskrivelser af plast-øer der driver rundt i Stillehavet, har fået miljøforkæmpere over hele kloden op af stolene. Det gælder også fire piger fra 6. klasse på Skibet Skole ved Vejle.

- Vi fandt ud af, at mikroplast i havene og naturen er et rigtig stort problem. Der er mikroplast i tandpasta, dæk, skosåler, honning og tøj, og hvert år ender mange kilo mikroplast i afløbet pga. tøjvask. Og mængden af plast i havene vil være fordoblet indenfor 10 år, siger Carla Linå Holm, som er en af de fire piger fra Skibet Skole.

Som en del af den landsdækkende innovationskonkurrence Projekt Edison besluttede de sig for at gøre noget ved problemet. Og efter at have været omkring ideer indenfor emballage, CO2-fangere og sprøjtemiddel til solceller fandt de på et filter, der kan fange mikroplast.

- Filteret sætter man i sin vaskemaskine, hvor det opfanger alt mikroplast – det vil sige plast med en diameter mindre end 5 milimeter – inden det kommer ud i havet, forklarer Signe Clausager Bak.

Sammen med Johanne Sigaard Jakobsen og Maja Levin Thomsen konceptualiserede de fire piger under navnet DPA – Deo Patriae Amicis – den specielle si til vaskemaskinen, som skal filtreret mikroplast fra ved maskinens trevlesi.

Ideen har de fire unge iværksættere fået god feedback på fra flere forsyningsselskaber, men den landede dem også sejren og en check på 10.000 kroner i den landsdækkende innovationskonkurrence for skoleelever Projekt Edison foran 12.000 andre elever.

Folkeskole innoverer med lokalt iværksættermiljø

De fire piger kommer fra Skibet Skole lidt udenfor Vejle, som har haft en imponerende innovations-historik de seneste år.

Sidste år løb Shit Happens – et projekt udført af elever fra skolen – med førstepladsen i lokalfinalen af Projekt Edison, og i år kom fire af de 12 kommunale projekter, der klarede sig videre til finalen i konkurrencen, fra Skibet Skole. Hvor DPA altså løb med den landsdækkende sejr.

- Jeg vil sige, at Henrik, som er lærer ude på skolen, og jeg har rimelig godt tag i eleverne på Skibet skole. Vi har altid været repræsenteret i finalen faktisk. Og så må man bare sige, at det har været to gode år for Skibet Skole med Shit Happens og DPA, siger Anita Ousen.

Sammen med Anette Bjerregaard udgør hun virksomheder Mindthefuture, som fra deres kontor i iværksættermiljøet Spinderihallerne i Vejle har hjulpet eleverne på Skibet Skole i deres innovationsprocess. Og ganske som med gruppen, der står bag Shit Happens, betyder samarbejdet, at iværksætterrejsen ikke behøver at slutte med Edison Projektet.

- Henrik Thise, der er programleder for Projekt Edison, sagde med det samme, at ”dem skal I arbejde videre med ligesom Shit Happens”. Lærerne, der har gruppen nu, er meget stolte på deres vegne, og skolen er villig til at give dem fri for at forfølge det her. Så i sidste uge var de nede i Spinderihallerne i skoletiden, for at arbejde videre med deres ide, forklarer Anita Ousen.

Læs hele artiklen på mikropol.dk

Sidst opdateret: 07. februar 2019