Forsøgsordning i Jelling skal tage samkørsel og transport i Vejle Kommune til et nyt niveau. Fem blafferstoppesteder skal hen over det kommende år lokke flere ind i samme bil og dermed mindske trængslen på vejene.

Blafferstoppersted i Jelling
Blafferstoppested i Jelling. Vi har i øvrigt afprøvet blafferstoppestedet. Det tog os 25 minutter at komme fra Jelling til Vejle - fra tommelen røg i vejret, til vi smækkede bildøren i i Vejle.

”Kære bilist, ta' mig op! Ta' mig op, ta' mig op!” Sådan sang Kim Larsen i Blaffersangen tilbage i 1973, og her 50 år efter er sangen højaktuel i Jelling.

Lørdag 17. juni sætter Teknisk Udvalg nemlig gang i en prøvehandling i Jelling over det kommende år, der skal få flere til at sætte sig i samme bil, når de pendler mellem Jelling og Vejle.

I løbet af den kommende tid bliver der sat i alt 5 blaffestoppesteder op – fire i Jelling ved de centrale indfaldsveje og et på Jellingvej i Vejle – lige efter Grejsdalsvej-krydset.

Kan udbredes til andre områder

- Vi arbejder i Teknisk Udvalg målrettet med, hvordan vi får flere til at dele bil, tage bussen og toget og hoppe på cyklen. Sidste år landede en trafikplan for Jelling, og vi har gennem hele forløbet haft et tæt samarbejde med Jelling Lokalråd. Nu forsøger vi med blafferstoppesteder, som skal få flere til at køre sammen. Er forsøget en succes, er det noget, vi evt. kan udbrede til andre områder i kommunen, fortæller Gerda Haastrup Jørgensen, formand for Teknisk Udvalg.

5 Gode Råd

 • Til dig som blaffer

  • Lav et skilt og skriv med store tydelige bogstaver, hvor du gerne vil hen.
  • Husk smilet og tommelen op.
  • Husk mavefornemmelsen – hav hverken blind tillid eller frygt. Rejs evt. sammen med en ven første gang.
  • Gør dig synlig i vejkanten, find gerne et sted, hvor bilerne er nede i fart (ved lyskryds, rundkørsler eller ved buslommer), og hvor bilerne kan holde ind i vejkanten.
  • Hav god tid. En tommelfingerregel siger, at det tager ca. køretiden i bilen x 1,5 at blaffe.
 • Til dig, som samler en blaffer op

  • Smil og god mavefornemmelse gælder begge veje: Ligesom blafferen skal føle sig tryg ved dig, skal du også føle dig tryg ved blafferen.
  • Stol på din mavefornemmelse og smil, så du viser, at din (bil)dør er åben.
  • Safety first: Ingen panikbeslutninger i trafikken. Bevar overblikket og orienter dig grundigt, inden du samler en blaffer op. Lad være med at samle en blaffer op, hvis det er til fare for dig eller andre.
  • Vis hvad du vil: Sæt farten ned og blink af i god tid, inden du holder ind til siden. Det viser både andre trafikanter og blafferen, hvad du vil.
  • Hold dig på den rigtige side af loven: Tjek om det er tilladt at standse på stedet – hvis ikke, er der nok en god grund til det. Man må fx ikke standse 12 meter før og efter et busstoppested. Er der et blafferstoppestedsskilt, kan du roligt standse og tage en blaffer op.

Nedenfor finder du et kort over de fem blafferstoppesteder. De befinder sig ved de centrale indfaldsveje til Jelling og et på Jellingvej i Vejle – lige efter Grejsdalsvej-krydset.

Billedet viser et kort over Jelling og et udsnit af Vejle. Herpå kan man se, hvor de fem blafferstoppesteder befinder sig
Sidst opdateret: