Olafur Eliasson har LYST til gastronomi i verdensklasse i Vejle

Studio Olafur Eliasson i Berlin har stået for design af al interiør i Restaurant Lyst i Fjordenhus, der skal få gastronomi, arkitektur og bæredygtighed til at gå op i en højere enhed.

Anbefal denne side:

– Det her er en fantastisk tallerken, griner Olafur Eliasson, der netop har sat sig til rette i en af Restaurant Lysts særlige stole, der er formet som en tværskåret maritim bøje.

Den verdenskendte kunstner er denne dag på besøg i sit ikoniske bygningsværk Fjordenhus, i bunden af Vejle Fjord, hvor han har indledt en rundvisning i bygningens nye restaurant. Og det er tydeligt, at han er begejstret for resultatet af det designarbejde han og hans faste makker, den tyske arkitekt Sebastian Behmann, har udviklet.

Foran sig holder han en specialfremstillet tallerken med ni fordybninger. Den skal ifølge Eliasson placeres midt på bordet, hvorefter gæsterne kan udforske tallerkenens enkelte madkamre med små skeer, der er formet efter grene fra nærliggende skove. Det er en anderledes måde at spise sammen, forklarer Eliasson, men det særlige design er på sin vis også kunstnerens benspænd for kokkenes kreativitet, der må tilpasse menuerne til den særlige pasform.

Således er der en gennemgående retning i Olafur Eliassons design af Restaurant Lyst, som han viser frem. Enkle produktionsmetoder og simple materialer kobler restauranten sammen med fjorden, bygningen, maden og de mennesker, der bruger lokalerne.

Barometer definerer dagens menu

På Restaurant Lyst er der ikke nogen fast menu. Restaurantchef Daniel Bro Schmidt forklarer, at et særligt barometer, der på uvidenskabelig facon inkorporerer månens form og forholdet mellem de fire elementer jord, luft, ild og vand er med til at bestemme menuen.

Tilsammen udgør de den enhed, som Lyst hver dag bruger til at måle naturens tilstand og planlægge menuen. Hvis ilden eksempelvis er dominerende på barometeret kan det betyde, at der kommer gang i den store grill på terrassen. Hvis vandet er dominerende, og der har været en lun østenvind, så kan menuen byde på rigelig mængder fisk.

På samme måde udvikles der en menu, der afspejler forhold som vejr, sæson og de råvarer, der er tilgængelige på dagen. Menuen består af 20 serveringer og spiseoplevelsen varer cirka fire timer og efter middagen er baren åben.

Læs hele historien på mikropol.dk

Sidst opdateret: 19. maj 2020