Tilbage

Egtvedpigens verden - et museum vendt på vrangen

De fleste har hørt om Egtvedpigen. Men hvem var hun, og hvad var det egentlig for et liv hun levede dengang for 3.500 år siden? Det bliver omdrejningspunktet for det nye museum Egtvedpigens Verden, der forventes at stå færdigt i 2025.

Egtved Holt 12, 6040 Egtved

I Egtvedpigens Verden skal gæsterne inviteres til at gå på opdagelse i det selv samme landskab, som Egtvedpigen levede i tilbage i bronzealderen. Museet lader nemlig naturen og landskabet være en integreret del af historiefortællingen.

Det er historien om den unge kvinde, om bronzealderens mytologi, barnets hemmelighed, fjerne forbindelser og Egtved i bronzealderen.

Egtvedpigen har afgørende betydning for Danmarkshistorien og vores forståelse af det liv, der blev levet i bronzealderen. 

AART architects vinder idékonkurrence

Det blev AART architects, der med sin forståelse for blandt andet landskabet og den cirkulære tankegang vandt den idékonkurrence, som skulle ligge grundstenene for Egtvedpigens Verden.

Blandt vinderprojektets elementer er en portal i stampet lerjord, der skaber en tydelige overgang fra nutidens verden til Egtvedpigens Verden, når gæsterne ankommer til stedet.

Egtvedpigens Verden bliver et oplevelsesrigt møde med Danmarkshistorien, hvor formidlingen og iscenesættelsen ikke begrænses til en bygning, men breder sig ud i de historiske landskaber, som Egtvedpigen levede i. 

Enigt dommerpanel

Det var et enigt dommerpanel, der pegede på AART architects som vinder af idékonkurrencen.

Vinderprojektet har vist stor forståelse for, hvordan landskabet på bedste vis bliver en del af formidlingen. Samtidig har de skabt en bygning med både sanselighed og stoflighed og med inspiration fra den cykliske tankegang, som prægede kvindelivet i bronzealderen. 

Egtvedpigens Verden forventes at stå færdigt til februar 2025.

Læs hele dommertænkningen for Egtvedpigens Verden (PDF)

Om Egtvedpigens Verden

Egtvedpigen er et af de mest velbevarede fund fra bronzealderen, vi har i Danmark. Hun giver os et unikt indblik i en anden verden og er med til at udvide vores forståelse af bronzealderen og det liv, de levede for 3.500 år siden.

Egtvedpigens Verden er et moderne museum, hvor gæsterne inviteres til at gå på opdagelse i den selvsamme jord, som Egtvedpigen gik på for 3.500 år siden. Museet og formidlingen vil skifte med årstiderne, som livet også gjorde dengang.

Egtvedpigens Verden kommer til at rumme fem temaer:

  • Den unge kvinde
  • Bronzealderens mytologi
  • Barnets hemmelighed
  • Fjerne forbindelser
  • Egtved i bronzealderen

Til sammen danner de fem temaer rammen om det liv, der blev levet netop på fundstedet for Egtvedpigens grav. Hvor landskabet var omdrejningspunkt for en hverdag med landbrug, bopladser og gravhøje.

Noget af det, der kendetegnede livet i bronzealderen, var behovet for at rejse over store og små afstande, og her udgjorde hærvejen en hovedfærdselsåre. Derfor bliver Egtvedpigens Verden integreret i hærvejsruten som et naturligt og inspirerende ophold.

Visualisering: Ankomst til Egtvedpigens Verden
Visualisering: Ankomst til Egtvedpigens Verden
Visualisering af museet indenfor
Visualisering af museet indenfor
Visualisering: Et kig ind i museet
Visualisering: Et kig ind i museet
Placering af Egtvedpigens Verden i det store landskab lidt uden for Egtved
Placering af Egtvedpigens Verden i det store landskab lidt uden for Egtved
Oversigtsplan for Egtvedpigens Verden som udover "Portalen", som selve bygningen også vil rumme ude-undervisning, picnicområde, eventplads og andre elementer, der knytter sig til fortællingen
Oversigtsplan for Egtvedpigens Verden som udover "Portalen", som selve bygningen også vil rumme ude-undervisning, picnicområde, eventplads og andre elementer, der knytter sig til fortællingen

Kontakt

Louise Stockmann Poulsen
Specialkonsulent

Læs mere hos Vejle Museerne