Vejle-Prisen og Borgernes Arkitekturpris for 2017

Hvem skal vinde Borgernes Arkitekturpris? Giv din stemme og vær med til at kåre Vejles nyeste arkitektoniske perle. Du kan stemme frem til 3. september. Årets vinder offentligøres på Arkitekturens Dag 1. oktober, hvor alle er velkomne til at møde op på Banegårdspladsen 4, 7100 Vejle kl. 14:00 – 16:30.

Program for Arkitekturens Dag

Kl. 14.00 Velkommen ved Anders Johansen formanden for Arkitekturforum Vejle

Kl. 14.15 Oplæg om boligarkitektur og fremtidens boformer ved Nicolai Carlberg

Kl. 15.00 Debat om boliger, boformer og byudvikling ved formand for Teknisk udvalg Christoffer Melson, etnolog Nicolai Carlberg og stadsarkitekt Lisbet Wolters, moderator for debatten er Alex Vejlby Nielsen, udviklingschef for Boligkontoret Århus og medlem af Vejle Byråd

Kl. 15.30-16.30 Prisoverrækkelse ved borgmester Jens Ejner Christensen

Kl. 16.30-18.00 Byvandring fra Banegården til Fjordbyen ved stadsarkitekt Lisbet Wolters

Kl. 18.30 Fællesspisning for dem, der har lyst - og for egen betaling - på Vejle Streetfood

Se kandidaterne til borgernes arkitekturpris 

Enfamiliehus, Haraldsvænget 52

Haraldsvænget 52
Haraldsvænget 52

Boligen skiller sig ud i kvarteret med et enkelt udtryk og nye facadematerialer. Bygningen er komponeret af forskellige volumener til en harmonisk og gennemarbejdet helhed.
Boligen er forholdsvis lukket mod nord og øst, men et smalt lysindtag under loftet, hvor to bygningsdele mødes, henter ekstra lys ind i de centrale rum og bryder elegant den ellers kompakte facade.
Mod syd og vest åbner bygningen sig med store glasfacader dels mod et privat terrasse- og haverum og til det bagvedliggende fælles friareal.

Tilbygning til enfamiliehus, Kildevang 2, 7100 Vejle

Kildevang 2 Kildevang 2
Kildevang 2 Kildevang 2

Tilbygningen er tilføjet som en ekstra, fremskudt etage på et typisk parcelhus fra 1960’erne. Derved opnås ekstra kvadratmeter og en flot udsigt over byen mod nord. Tilbygningen er beklædt med tagspån, som harmonerer fint med de klassiske gule mursten, og samtidig fremstår tydeligt som en tilføjelse.
Tilbygningen løfter boligen fra at være meget tidstypisk og gennemsnitlig til et unikabyggeri. Samtidig er tilbygningen udført med respekt for den oprindelige arkitektur, som stadig har sit originale udtryk og materialer.

Renovering af boliger, Møllegårdsvej 5, Brejning

Møllegårdsvej 5 Møllegårdsvej 5 før renovering
Møllegårdsvej 5 Møllegårdsvej 5 efter renovering

Bygningen fra 1934 er renoveret med stor respekt for den oprindelige arkitektur. Der er tilføjet mindre kviste, som er tilpasset bygningen og samtidig har et moderne udtryk. Indvendig er bygningen ombygget til tre lejligheder.
Bygningen ligger i det værdifulde kulturmiljø omkring de Kellerske institutioner i Brejning, som kendetegnes ved smukke solitære bygninger i kuperede grønne landskaber og parker.
Renoveringen bidrager til bevaring af og fortællingen om de Kellerske institutioner i Brejning.

Rudolf Steiner skolen, Lindehuset, Sukkertoppen 4, 7100 Vejle 

Sukkertoppen 4, 7100 Vejle Sukkertoppen 4, Rudolf Steiner Skolen Lindehuset
Sukkertoppen 4 Rudolf Steiner Skolen, Lindehuset

Lindehuset er opført som en ny bygning med undervisningslokale, der føjer sig til en række selvstændige bygninger på Rudolf Steiner skolen. Bygningen er tilpasset omgivelserne og de eksisterende bygninger, samtidig med at den har sit eget nutidige udtryk.
Som alle bygninger efter Steiner-traditionen er den bygget af naturmaterialer og med skæve vinkler fremfor vinkelrette. Det er en åben bygning, som med sine store glaspartier og beliggenheden i skovbrynet opleves tæt på naturen.

Enfamiliehus - Stejlbjergvej 19 

Stejlbjergvej
Stejlbjergvej

Ved ankomst fra Stejlbjergvej er kun øverste etage af boligen synlig og fremstår meget diskret. Herunder åbner boligen sig med tre forskudte og vinklede etager ned over den stejle grund mod syd-vest.
Boligen er flot indpasset på den terrænmæssigt udfordrende grund, som har et fald på 16 højdemeter. De forskudte etager med forskellige vinkler skaber flere terrasser og nicher med mulighed for læ og sol på forskellige tidspunkter, samt udsigt over Vejle Fjord.

Sødalen Egtved, Dalgade 17, Egtved

Dalgade 17, Egtved Sødalen Egtved
Dalgade 17, Egtved Sødalen Egtved

Området var tidligere et utilgængeligt, vådt område. Det er nu omdannet til et offentligt rekreativt område, hvor en kæde af regnvandsbassiner klimasikrer store dele af Egtved.
Regnvandsbassinerne har fået en landskabelig bearbejdning med flade skrænter og organiske former. Området er derudover indrette med stier hele vejen rundt om bassinerne samt faciliteter som bænke, træningsredskaber og bålhytte.
Projektet er udviklet i samarbejde med lokale borgere og benyttes allerede flittigt.

Rækkehuse Tirsbæk Bakker, 1. etape 

Frydenlund 51-113, 7120 Vejle Ø Rækkehuse, Tirsbæk bakker
Frydenlund 51-113, 7120 Vejle Ø Rækkehuse, Tirsbæk bakker

Bebyggelsen er tilpasset området og skaber sammen med de omgivende bebyggelser en helhed med et ensartet og roligt udtryk. Rækkehusene danner gode og velproportionerede gade- og parkrum mellem bebyggelsen.
Boligerne har et enkelt udtryk med gode detaljer som fx variation i murværket. Der er fokus på gode uderum med flere store terrasser til hver bolig. De grønne fællesarealer har en god størrelse og er indrettet med enkeltstående træer, grupper af træer og variation i græsarealernes karakter, som giver et let afvekslende og indbydende udtryk.

Sidst opdateret: 27. september 2018