Vejle-Prisen og Borgernes Arkitekturpris

Hvem skal vinde Borgernes Arkitekturpris? Giv din stemme og vær med til at kåre Vejles nyeste arkitektoniske perle. Du kan stemme frem til 22. september. Årets vinder offentligøres på Arkitekturens Dag 7. oktober

Vejle-Prisen er Vejle Kommunes arkitekturpris, der siden 1972 er blevet uddelt hvert år i forbindelse med Arkitekturens Dag. Samtidig uddeles Borgernes Arkitekturpris,  hvor alle har mulighed for at give deres stemme med.

Du kan læse mere om de nominerede og give din stemme her på siden. 

Giv din stemme til Borgernes Arkitekturpris

Tak fordi du stemte

Din stemme er nu registreret

Afstemningen er ikke udfyld korrekt. Husk at sætte kryds ud for en af de nominerede.

The form contains errors

 • {{validation.errorMessage}}

Se mere om kandidaterne til Borgernes Arkitekturpris 

Enfamiliehus - Ladegårdsbakken 105, 7080 Børkop

Ladegårdsbakken 105
Ladegårdsbakken 105

Boligen ligger i landzone på en markant bakketop med vide udsigter mellem Børkop og Brejning. Boligen har erstattet en tidligere landejendom, som er nedrevet, ligesom en del beplantningen er ryddet. En række store egetræer er bevaret øst for boligen.
Boligen er opført i gode materialer med en afdæmpet farveholdning og et godt samspil mellem tegl og træbeklædæning.
Bygningen er udformet med fokus på udsigten, særligt fra en stor terrasse mod syd og øst.

Enfamiliehus - Teglværksvej 18, 7100 Vejle

Teglværksvej 18, Vejle
Teglværksvej 18, Vejle

Teglværksvej er en af de stejle boligveje, som bugter sig ned ad de kuperede skrænter mod Vejle fjord. Boligen skiller sig ud i kvarteret med et helt enkelt udtryk. Bygningen er komponeret som en fortolkning af et længehus med sadeltag og udnyttet tagetage.
Det enkle materialevalg med beton, træ og zink understreger bygningens særlige formsprog. Især de lukkede facader og den ubrudte tagflade med irregulære vinkler mod Teglværksvej fremhæver bygningens skulpturelle udtryk.
Boligen har et stærkt arkitektonisk greb og forholder sig til det udfordrende terræn på stedet, hvilket giver et flot samspil mellem bolig, have og omgivelser.

Enfamiliehus - Mamrelund 7, 7080 Børkop

Mamrelund 7
Mamrelund 7

Vejen Mamrelund består af en klynge huse i landzone nord for Brejning. Boligerne ligger smukt i landskabet med skovklædte skråninger i ryggen og udsigt over marker og ådal mod vest.
Boligen har en meget lukket facade mod vejen. Mod vest åbner den sig i næsten hele facadens længde mod terrasse, have og udsigt. Der er et fint samspil mellem boligen, haven og det omgivende landskab med gradvis overgang fra de anlagte nære opholdsarealer til det mere naturprægede ud mod det åbne land.
Bygningen er helstøbt og godt proportioneret og fremstår med et stærkt arkitektonisk greb. Materialevalget er godt og bearbejdet ned i mindste detalje, og bygningens arkitektur er velfungerende hele vejen rundt.

Etageboliger - Havneøen 8-11, 7100 Vejle

Havneøen 8-11

Etageboligerne ligger yderst på havnen, som en del af byfronten mod fjorden. Der er opført 4 ud af 9 planlagte punkthuse i 6 - 13 etager.
De enkelte bygninger er opført over den samme skabelon, men med stor variation i facaderne. Derfor fremstår de forskellige, men opleves alligevel som en vellykket helhed.
Mellem bygningerne er terrænet let hævet over en parkeringskælder. Det hævede ankomst- og opholdsareal er anlagt som en semi-offentlig overgangszone med trapper, stier og beplantning som binder bebyggelsen fint sammen.

Fjordenhus - Havneøen 1, 7100 Vejle

Fjordenhus
Fjordenhus

Fjordenhus er et ikonisk værk, som har det ene ben i arkitekturen og det andet ben i kunsten.
Med Fjordenhus har Vejle fået et nyt byrum bestående af de tre elementer Havnepladsen, pieren og det åbne stueplan i Fjordenhus.

Bygningen er opført i unikke og gedigne materialer, der er brugt i en leg med former, farver og overflader.Det er usædvanligt, at et velkendt materiale som tegl bliver brugt med så stor variation som her. Alligevel fremstår bygningen afdæmpet og harmonisk på afstand, som en skulptur i vandet.


Vindere af Vejle-Prisen 2017

Enfamiliehus - Stejlbjergvej 19 

Stejlbjergvej
Stejlbjergvej

Ved ankomst fra Stejlbjergvej er kun øverste etage af boligen synlig og fremstår meget diskret. Herunder åbner boligen sig med tre forskudte og vinklede etager ned over den stejle grund mod syd-vest.
Boligen er flot indpasset på den terrænmæssigt udfordrende grund, som har et fald på 16 højdemeter. De forskudte etager med forskellige vinkler skaber flere terrasser og nicher med mulighed for læ og sol på forskellige tidspunkter, samt udsigt over Vejle Fjord.

Rækkehuse Tirsbæk Bakker, 1. etape 

Rækkehuse, Tirsbæk bakker
Rækkehuse, Tirsbæk bakker

Bebyggelsen er tilpasset området og skaber sammen med de omgivende bebyggelser en helhed med et ensartet og roligt udtryk. Rækkehusene danner gode og velproportionerede gade- og parkrum mellem bebyggelsen.
Boligerne har et enkelt udtryk med gode detaljer som fx variation i murværket. Der er fokus på gode uderum med flere store terrasser til hver bolig. De grønne fællesarealer har en god størrelse og er indrettet med enkeltstående træer, grupper af træer og variation i græsarealernes karakter, som giver et let afvekslende og indbydende udtryk.

Se tidligere års tildelte Vejle-priser

 • Hvorfor tildeler vi priserne?

  Hvert år tildeler Byrådet Vejle-Prisen gennem præmiering af gode eksempler på både nybyggeri, ombygninger og grønne anlæg, som kan inspirere andre. Vejle-Prisen er blevet tildelt siden 1972.

   

 • Hvem afgør, hvilke bygninger og anlæg der kan præmieres?

  Vejle Kommunes Teknik & Miljø forvaltning nedsætter en intern Vejle-Pris-gruppe, som sammen med en fagdommer udpeget af arkitektforeningen, udvælger bygninger og anlæg, der er taget i brug året før præmieringerne finder sted. 

  Det er Byrådet, der på baggrund af Teknisk Udvalgs beslutning, tager den endelige beslutning om hvem der skal præmieres.

  Se Vejle-Prisens vedtægter (PDF) 

Sidst opdateret: 09. september 2019