Vejle-Prisen og Borgernes Arkitekturpris

Er du interesseret i arkitektur, og synes du også, at byggeri med stor arkitektonisk kvalitet er værd at gøre en indsats for? Bliv inspireret af tidligere års præmieringer og bliv klogere på Vejle-Prisen.

 • Hvorfor tildeler vi priserne?

  Hvert år tildeler Byrådet Vejle-Prisen gennem præmiering af gode eksempler på både nybyggeri, ombygninger og grønne anlæg, som kan inspirere andre. Vejle-Prisen er blevet tildelt siden 1972.

  Udover Vejle-Prisen, har du som borger også mulighed for at præmiere god arkitektur. Afstemning om Borgernes Arkitekturpris foregår en gang om året i september måned.

  Borgmesteren overrækker Vejle-Prisen og Borgernes Arkitekturpris hvert år den første mandag i oktober i forbindelse med Arkitekturens Dag .

 • Hvem afgør, hvilke bygninger og anlæg der kan præmieres?

  Vejle Kommunes Teknik & Miljø forvaltning nedsætter en intern Vejle-Pris-gruppe, som sammen med en fagdommer udpeget af arkitektforeningen, udvælger bygninger og anlæg, der er taget i brug året før præmieringerne finder sted. 

  Det er Byrådet, der på baggrund af Teknisk Udvalgs beslutning, tager den endelige beslutning om hvem der skal præmieres.

  Se Vejle-Prisens vedtægter (PDF) 

Vejle-Prisen og Borgernes Arkitekturpris 2015

Her kan du se de præmierede bygninger og anlæg i 2015. Priserne blev uddelt den 3. oktober 2016.

Kajakøen, Stævnen 47, Vejle
Kajakøen, Stævnen 47, Vejle (Nybyggeri)

Arkitekt: Force4 Architects
Bygherre: Vejle Kommune
Diplom til arkitekten

Den flydende kajakklub ligger som en lille arkitektonisk perle i Vejle Fjord og udmærker sig ved på en gang at være en bygning og samtidig et offentligt tilgængeligt byrum på vandet. Arkitekturen ”mimer” lystbådehavnens mole-landskab. ”Molen” eller fladen folder sig op og ned og omfavner vandet, så der bliver et lille bassin i midten. Man kommer dermed tæt på vandet og ophæver fornemmelse af ”bygning”, bl.a. med de transparente net, der er indarbejdet på opholdsfladerne.
Byggeriet er udført i materialer og former, der relaterer sig smukt til omgivelserne og med en meget fin bearbejdning. Der er skabt en uformel legende arkitektur, som er åben  og tilgængelig. Den flydende kajakklub er et sted, man har lyst til at opholde sig.

Højmarken 8. Vejle (renovering)
Højmarken 8, Vejle (Renovering)

Arkitekt: Robert Hansen GDRH aps
Bygherre: Pernille Lynggaard Frandsen og Thomas Markvard Hansen
Diplom til ejer og arkitekten og plakette til bygningen (ejere)

Højmarken 8 er oprindeligt fra 1933 og var meget nedslidt. Efter en gennemgribende renovering har arkitekten og bygherren formået, at bevare boligens modernistiske byggestil, men i et mere moderne formsprog. Boligen fremstår i dag som en smuk og virkelig gennemført ejendom i nutidig arkitektur og udført i gode materialer, hvor bolig og haveanlæg er smukt forenet.

Byforskønnelse i Ødsted midtby
Byforskønnelse i Ødsted midtby (Byforskønnelse af byrum)

Arkitekt: Samuel M. Nielsen har tegnet projektet og byinventaret er fra OUTSIDEdesign ApS
Bygherre: Ødsted lokalråd
Diplom til arkitekten og bygherre
 
Projektet som ud over anlægget omkring Tommelisedammen indeholder busskure, cykelstativer mm. skaber sammenhæng i landsbyen ved blandt andet at bruge ens byinventar i genkendelige materialer og med landsbyens logo.
Med et enkelt arkitektonisk greb er anlægget omkring Tommelisedammen blevet særdeles vellykket. Ved at højne kvaliteten og skabt siddepladser med udsigt over dammen er Tommelisedammen blevet til byens nye samlingssted.

Højgaardvej 23, Vejle (nybyggeri)
Højgaardvej 23, Vejle (Nybyggeri)

Arkitekt: Ravn Arkitektur A/S
Bygherre: Morten Kirk Johansen
Diplom til bygherren og arkitekten og plakette til bygningen (ejeren)
 
Byggeriet er et spændende bud på en nyfortolkning af det traditionelle landsted. Be­byggelsen er komponeret med bygningselementer, der har klare arkitektoniske refer­encer til de danske landbrugsbyggerier. Bygningerne er udformet som længehuse, der omkranser et indre gårdrum. Adgangen til gårdrummet sker gennem portåbninger i bygningerne, der er udført i naturmaterialer med skorstene og karakteristiske saddel­tage. Det arkitektoniske udtryk er dog langt fra traditionelt. De mørke, skarptskårne sad­deltage er beklædt med træspån, der giver bebyggelsen et skulpturelt udtryk. By­ggeriets detaljer er gennemtænkte, og både materialer og belysning er valgt med omtanke, så det samlede byggeri fremstår som en flot arkitektonisk helhed i smuk sammenhæng med den omgivende natur.

Vejle Midtpunkt
Vejle Midtpunkt (Byforskønnelse af byrum og det gode initiativ)

Bygherre: Initiativtagere i Vejle Midtpunkt
Diplom til initiativtagerne
Modtager af B
orgernes Arkitekturpris 2015

Vejle Midtpunkt har undergået en forvandling over flere år, som har højnet kvaliteten af området. Initiativgruppen bag projektet har omdannet bydelen til et attraktivt og unikt latinerkvarter med kreative og skøre butikker og restauranter.
En stor del af forandringerne består af midlertidige installationer, som tilsammen skaber et spændende gademiljø.

Se tidligere års tildelte Vejle-priser

Sidst opdateret: 25. april 2017