Hvem skal vinde Borgernes Arkitekturpris? Nu kan du stemme på din foretrukne kandidat.
Vejle-Prisen er Vejle Kommunes arkitekturpris, der siden 1972 er blevet uddelt hvert år i forbindelse med Arkitekturens Dag. Det er Byrådet der tager den endelige beslutning om vinderne af Vejle Prisen, på baggrund af en indstilling fra Teknisk Udvalg i samarbejde med en fagdommer udpeget af Arkitektforeningen.
Samtidig uddeles Borgernes Arkitekturpris, hvor du og alle borgere i Vejle Kommune kan være med til at beslutte, hvem der skal løbe med prisen. Du kan stemme til og med 15. september.
Begge priser uddeles 7. oktober i forbindelse med Arkitekturens Dag 2024. Du kan læse mere om de nominerede og give din stemme her på siden.
Afstemningen er slut
Se kandidaterne til Borgernes Arkitekturpris
Renovering af enfamiliehus i Jelling
Huset fra 1968 og 1977, er gennemrenoveret og energioptimeret og fremstår i dag med pudsede gavle og træ på de lange facader samt zinktag med integrerede solceller. Træet, der er brugt til facaden, er efter en japansk inspireret metode brændt på overfladen, som er et super bæredygtigt alternativ til imprægnering, og kræver ikke yderligere behandling. Forkulningen giver en smuk struktur i overfladen. Træet er fældet og forarbejdet på grunden. Som erstatning for de fældede træer, er der plantet 1500 nye træer. Til huset er der opført et lille anneks med værksted og et soverum i træ og glas, der ligger smukt under skovens træer. Både inde og ude er huset inspireret af japansk arkitekturs rene linjer. Udvendigt suppleret med spejlbassiner med trædesten. Huset ligger idyllisk med en fantastisk udsigt til skov og sø og fremstår i et flot samspil med naturen.
Gang- og cykelbro i Grejsdalen
Den nye gang- og cykelbro fremstår som mere end bare en passage, idet teknik, funktionalitet og æstetik går op i en højere enhed. Udover at forbinde byen med St.
Grundet Skov er broen et smukt landskabselement med sit elegante design. Den 130 meter lange bro slynger sig over jernbanen og åen med sin bløde S-form. Broen løfter de passerende op i niveau med trætoppene og tilbyder en behagelig bevægelse gennem landskabet. Broen er konstrueret af cortenstål, der med sin farve spiller flot sammen med de grønne omgivelser og jernbanesporet. Materialiteten relaterer sig samtidigt til mange andre bygningsværker i Vejle. Værnet er lavet af fladstål, der er vinklet og vredet, hvilket danner et flot spil af lys og skygge. Det dynamiske værn kombineret med broens form skaber en spændende oplevelse af Grejsdalen.
RessourceCenter Vejle
RessourceCenter Vejle (RCV) er opført med en grundlæggende tanke om, at det affald der indleveres og de produkter vi bruger, skal betragtes som vores alle sammes
ressourcer. Bygningskomplekset er designet med fokus på bæredygtighed og bygningerne er opført i miljøvenlige, genanvendelige og moderne materialer. Ligeledes er bygningerne opført og konstrueret så de på fineste vist kan skilles ad og materialerne kan genbruges i nye sammenhænge. Centeret består af produktionshaller, en ”formidlingsbro”, en ressourceskov, en administrationsbygning, en mandskabsbygning og flere bygninger til udstillinger og værksted. Værkstedet kan blandt andet benyttes af borgerne til at upcycle og udnytte de genstande fra centerets genbrugsbutik.
Samlet set er arkitekturen for RCV et eksempel på moderne, bæredygtigt design, der kombinerer funktionalitet med æstetik og miljøbevidsthed.
Kong Gauers Gård
Kong Gauers Gård består af en central bygning i én og to etager, samt tre bygninger i én etage. Alt er forbundet med gange. Den centrale bygning er opført med lodret træbeklædning, som med tiden opnår en naturlig patinering i en grålig nuance. Plejeboligerne ligger i tre bygninger omkring den centrale bygning og er alle underopdelt i to enheder, med indre gårdrum. Facaderne er blødstrøgne lyse tegl og taget er beklædt med stålplader, der også anvendes til facader på gangene. Vindueskompositionen på centerbygningen og gangene giver med sine store vinduspartier i stueetagen og en asymmetrisk placering af vinduerne på første sal en spændende ankomst til bygningen.
Plejeboligernes terrasser og fælles friarealer er adskilte med høje plantekummer. Stier er placeret således, at man kan gå hele vejen rundt om Kong Gauers Gård. Kong Gauers Gård er et harmonisk byggeri, hvor arkitekturen og velbearbejdede udearealer har fået en rigtig god samhørighed.
Parkeringshus Cronhammar
Cronhammar parkeringshus ligger i fin symbiose med de omkringliggende høje poppeltræer, Vejle Å, stien og jernbanen. Bygningen danner et spændende rum mellem de høje poppeltræer. På trods af parkeringshusets store volumen fremtræder bygningen respektfuldt i forhold til omgivelserne gennem sine proportioner, materialer og detaljering. Selve parkeringshuset er beklædt med trælameller og fremtræder i fin harmoni med de omkringliggende stammer fra poppeltræerne. Lamellerne er drejet i forskellige retninger og giver et spil i skyggevirkningen. Bygningens ansigt imod byen og adkomstarealet dannes af runde tårne beklædt med cortenstål. Cortenstålen er nogle steder halvtransparant og giver en spændende virkning. Tårnene taler i sin materialitet sammen med jernbaneskinnerne
og referer til Vejle Kommunes øvrige byinventar og broerne over åen.
Havneøen
Havneøen er et stort beboelsesområde beliggende helt ned til fjorden med udsigt til fjord og skov. Projektet præmieres for et samlet projekt med 9 punkthuse i varierende højder mellem 5 og 13 etager.
Imellem bygningerne er der opført en smuk grøn oase med blomster, træer og buske for beboerne i området, men som også er offentlig tilgængelig for folk der færdes på havnen. Det grønne byrum er opført i flere niveauer med trapper/ramper, lege- og træningspladser og siddepladser. Projektet giver således også noget tilbage til byen. Området er fri for biler, idet parkeringen foregår under jorden. Bygningerne ligger alle vinkelret rundt langs kanten af Havneøen og sammenbindes af det grønne byrum. Facaderne på de slanke bygninger har en fin detaljering i murværket med frem- og tilbagetrækninger af facadestenene og frithængende eller inderliggende altaner der giver en dybde i facaden. Havneøen er et gennemført og spændende byområde at færdes i.