
Fra Karameller Til Global Innovation
Tekst og foto: Bagger-Sørensen & Co.

DANDY Enghavevej og Flegmade 1960, Copyright Bagger-Sørensen & Co.

DANDY Enghavevej og Flegmade 1960, Copyright Bagger-Sørensen & Co.
Det hele starter i 1915 i en baggård i Nørregade. Holger Sørensen etablerer Vejle Caramel og Tabletfabrik – et karamel- og tabletkogeri i centrum af Vejle. På Verdensudstillingen i London i 1924 begejstres han over et helt nyt produkt – tyggegummi. Han køber en opskrift og eksperimenterer frem til 1927, hvor Vejle’s HS Tyggegummi er en realitet. Efter 2. verdenskrig satses der udelukkende på tyggegummi og navnet ændres til Vejle Tyggegummi, som senere bliver til Dansk Tyggegummifabrik og derefter til DANDY – med det legendariske slogan: ”DANDY – kvikker bestandig”.
I 1927 flytter produktionen til Strandgade og i årene herefter har man ikke mindre end 8 adresser i Vejle. Alt samles på Enghavevej i 1952, og udvides allerede i 1954 og igen i 1960, hvor nabogrunden på Flegmade tilkøbes.
Efter 2. verdenskrig fordobles salget hvert 5. år og DANDY vokser ud af de nuværende lokaler. Derfor køber man et stort areal på Nørremarken og bygger en ny fabrik på 35.000 m2 hvor produktionen starter op i sommeren 1972. Produktionen kører nu på treholdsskift med en daglig produktion på 27 tons. pr. dag. I 1978 opkøber man Fertin AB og i 1996 starter produktionen af nicotintyggegummi.
I DANDY bliver de kendte tyggegummimærker STIMOROL, V6 og Dirol skabt. Disse mærkevarer sælges i 2002 til den britiske koncern Cadbury Schweppes sammen med en nybygget fabrik i Rusland og den internationale salgsorganisation.
Produktionsfaciliteterne på Dandyvej i Vejle forbliver på familiens hænder og firmanavnet ændres til Gumlink. Gumlink udvikler og producerer tyggegummi til B2B markedet, og kunderne fordeler sig på internationale detailhandelskæder og globale mærkevareejere. I 2010 indgår Gumlink i et joint venture med Yildiz i Tyrkiet og produktionen foregår i Tyrkiet. I den forbindelse overtages produktionsfaciliteterne på Dandyvej af det daværende søsterselskab Fertin Pharma A/S, der udvikler og producerer medicinsk tyggegummi ligeledes til B2B markedet.

Far og søn ved den nye fabrik på Nørremarken ca. 1973. Copyright: Bagger-Sørensen & Co.

Far og søn ved den nye fabrik på Nørremarken ca. 1973. Copyright: Bagger-Sørensen & Co.
I januar 2017 sælger Bagger-Sørensen & Co. A/S 70% af aktierne i Fertin til kapitalfonden EQT. I 2021 sælger EQT og Bagger-Sørensen & Co. A/S Fertin Pharma A/S til Philip Morris. Dermed slutter en epoke med tyggegummi i Vejle for Bagger-Sørensen familien.
Navnet lever dog videre i DANDY Business Park, en erhvervspark Bagger-Sørensen familien er med til at stifte i 2009, hvor det første erhvervshus opføres i Vejle Nord.
I dag er DANDY Business Park 100 % ejet af Bagger-Sørensen familien og dækker 30.000 m² med i alt 9 erhvervshuse, der tilbyder kontorudlejning, en række møde-faciliteter, spændende events, foredrag og udstillinger. Her har +100 virksomheder i dag adresse og +1.000 mennesker deres job. Omdrejningspunktet er innovation og bæredygtig udvikling.
I mere end to årtier har Bagger-Sørensen familien investeret i en lang række opstartsvirksomheder, hvor entreprenante iværksættere har fået mulighed for at realisere deres idéer. I 2020 etablerede Bagger-Sørensen familien Bagger-Sørensen Equity A/S, som investerer i vækstpotentialer.
Tyggegummiforretningen er solgt, men alt det man gør, bygger stadig på værdierne fra dengang det hele startede for over 100 år siden og er i dag repræsenteret ved og ejet af 4. generation, brødrene Steen og Claus Bagger-Sørensen. Med entreprenørskab og innovation i højsædet og en strategi, der strækker sig ind i fremtiden, investerer man strategisk i fremtidens teknologier, fødevarer, sundhedsløsninger og forskning, som skal medvirke til at sikre os alle en lys fremtid.

Buster Larsen fra reklamefilm 1952. Copyright: Bagger-Sørensen & Co.

Buster Larsen fra reklamefilm 1952. Copyright: Bagger-Sørensen & Co.
Fun-fact
I 1965 fylder Erik Bagger-Sørensen 50 år, og det gør firmaet også. På selve jubilæumsdagen den 5. oktober er der fest. Det begynder om morgenen kl. 8.00 med reception for personalet i kantinen. Der serveres portvin, kransekage og wienerbrød, og Tekla Nielsen får den kongelige belønnings-medalje for 50 års tjeneste i firmaet.
Kl. 10.00 bryder Erik og Holger Bagger-Sørensen ind i et endnu ikke påbegyndt byrådsmøde (de har fået lov), hvor de overrækker byen og borgmesteren en borgmesterkæde. Den er udført af Bent Gabrielsen Petersen, der er driftsleder på Hans Hansens sølvsmedje i Kolding, hvor kæden også er fremstillet. Selve kæden er i 14 karat guld, mens seglet, en kopi af Vejles byvåben fra 1556, er i 20 karat guld. Erik Bagger-Sørensen takker byen og især borgmester Willy Sørensen for husly og godt samarbejde i 50 år.

Borgmesterkæden, borgmester Holger og Erik Bagger-Sørensen, 1965. Copyright: Bagger-Sørensen & Co.

Borgmesterkæden, borgmester Holger og Erik Bagger-Sørensen, 1965. Copyright: Bagger-Sørensen & Co.