Foto © Ukendt. Vejle Stadsarkiv

Vejle Margarinefabrik

Kilder: Vejle Stadsarkiv og VAF

Vejle Margarinefabrik blev grundlagt i 1923 af de to mejerister Harald Olsen og Johannes Jensen i Jensens ejendom på Ribevej 8. De delte arbejdet mellem sig, så Johs. Jensen, der havde 17 års erfaring som mejerist, stod for den tekniske ledelse, mens Olsen tog sig af salgsarbejdet.

Deres fabrik var en lillebror i forhold til byens store margarinefabrik på Horsensvej, som på det tidspunkt satsede på det store amerikanske marked. Det gik galt, og Steensen måtte likvidere og lukke i 1928.

I 1925 fik Vejle Margarinefabrik en ny eneejer i skikkelse af Thomas Christensen. Samme år som Steensens fabrik bukkede under, fandt han ud af, at lokalerne på Ribevej var for små til at håndtere den stigende produktion. I 1929 købte han Vejle Dampmølles bygninger i Møllegade for 90.000 kroner, hvorefter møllen flyttede til nye lokaler på havnen.

I Møllegade begyndte man at producere en særlig bagemargarine, som skulle vise sig at blive en stor succes. Det førende varemærke var Victa bordmargarine.

"Årene under besættelsen var hårde for margarineproduktionen, da råvarer var svære at skaffe, men fabrikken klarede sig igennem."

Årene under besættelsen var hårde for margarineproduktionen, da råvarer var svære at skaffe, men fabrikken klarede sig igennem.

I 1948 gik fabrikken fra at have én eneejer til at blive et aktieselskab ejet af en række vejlensiske købmænd og bagermestre, med Thomas Christensen fortsat som direktør.

I 1956 brændte fabrikken i Møllegade. Man besluttede at bygge en ny på Nørremarken, som blev opført på rekordtid.

I 1968 blev fabrikken udvidet med en 400 kvadratmeter stor lagerhal, og virksomheden blev udvidet yderligere to gange.

I 1975 kunne Thomas Christensen fejre sit 50-års jubilæum.

Fremgangen fortsatte, og eksporten af bagemargarine tog fart. Pladsen på Dianavej blev for trang, og der blev fundet en stor grund på Solkilde Allé. I maj 1978 gik arbejdet i gang med at opføre en 3.700 kvadratmeter stor fabrik.

I de følgende år fordelte salget sig således, at 80 % gik til bagere, og halvdelen af omsætningen stammede fra eksport.

I 1993 opkøbte det irske mejeriselskab Golden Vale 1/3 af aktiekapitalen for 25 mio. kroner og året efter endnu 1/3. Den sidste 1/3 af aktierne var fordelt blandt 400 danske bagere.

I 2003 begyndte den belgiske storkoncern Puratos at opkøbe samtlige aktier og blev eneejer.

I 2009 lukkede Puratos fabrikken og overførte produktionsudstyr, recepter og varemærker til Dragsbæk.

Derefter blev lokalerne anvendt til udlejning, indtil bygningen nedbrændte i 2023.