
Lokalt samarbejde om Grøn Trepart
Sammen skaber vi en grønnere retning, der bevarer og udvikler dansk landbrug, forbedrer naturen, beskytter havmiljøet og reducerer klimapåvirkningen.
I den lokale, grønne trepart, der samarbejder og lytter vi til hinanden for at skabe varige holdbare forbedringer for både erhverv, natur, klima og mennesker i Vejle Kommune.
Grøn trepart er grundlæggende en aftale mellem landbruget ved Landbrug & Fødevarer, naturinteresser ved Danmarks Naturfredningsforening og regeringen om at skabe en grønnere retning for dansk landbrug, der skaber bedre rammer for naturen, beskytter havmiljøet og reducerer klimapåvirkningen fra landbruget – uden at trække tæppet væk under landbrugserhvervet.
Til formålet er der afsat ikke mindre end 43 mia. kroner til at opkøbe landbrugsjord, rejse skov mv.
Hvad er Vejle Kommunes rolle
Det er ude lokalt, at det hårde arbejde skal ske. Kommunerne skal sidde for bordenden sammen med landbruget og naturorganisationer og i fællesskab udpege de områder, der bør udtages for at nå klima- og miljømålene fra Christiansborg. Disse områder samler vi i en omlægningsplan, der skal bidrage til, at vi når målene.
Vejle Kommune er en stor landbrugskommune, og landbrugsarealer i Vejle Kommune påvirker havmiljøet i så forskellige steder som Vejle Fjord og Lillebælt, Vadehavet, Randers Fjord, Horsens Fjord og Ringkøbing Fjord. Vi er dog primært aktive i arbejdet omkring Lillebælt (og Vejle Fjord) samt Ringkøbing Fjord, hvor langt størstedelen af vores marker afvander til.
Hvad skal der ske i den lokale grønne trepart
I 2025 skal vi lave en omlægningsplan.
Vejle Kommune, Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening og landbrugets organisationer skal udpege arealer, der tilsammen når vores mål. Det kræver selvfølgelig dialog – og derfor holder vi hen over året en række fællesmøder i forskellige delområder – kaldet delvandoplande.
Herefter peger vi i fællesskab på egnede arealer i kommunen. I alt er det omkring 15 procent af landbrugsarealerne, der er i spil. Ejer du jord, der indgår i vores udpegning, vil du få besked i e-boks.
Vores udpegninger – kaldet skitseprojekter – forpligter hverken lodsejer eller kommunen til at realisere en omlægning af arealet.
Bliver din jord udpeget, vil du blive kontaktet for at høre, om du er interesseret i at være med – og på hvilke vilkår. Det vil ske i 2026. Det er landbrugets udtagningskonsulenter, der vil stå for denne del af processen. Er der ikke grundlag for en aftale, vil vi løbende udpege nye mulige områder, så vi i fællesskab kommer i mål med klima- og naturmål.