Hvilke indsatser har Vejle Kommune gjort for at håndtere vandet?
Vejle Kommune har ansvar for at sikre kritisk infrastruktur - det vil sige de vigtigste hovedfærdselsåre, så politi, brandvæsen og ambulancer kan komme frem, samt sørge for at spildevand kan ledes væk.
Derudover arbejder vi på at lede vandet i Vejle ud i Vejle Fjord hurtigst muligt.
I Vejle by har meget nedbør altid været en udfordring. Vejle ligger lavt i bunden af Vejle Ådal, hvor flere åer møder havet, og det betyder også, at al den regn, der lander i et stort opland i Vejle Ådal, Egtved Ådal, Højen og Mølholm Ådale og området fra Fløjstrup Sø og ind gennem Grejsdalen, skal igennem Vejle midtby. Dermed er byen udsat for oversvømmelser.
Vi har dog på grund af klimaforandringer set flere oversvømmelser de seneste ti år, og i 2023 og 2024 blev der for eksempel sat nedbørsrekorder i Vejle.
Derfor arbejder vi benhårdt på nye løsninger, som er politisk besluttet. Vejle Kommune har afværget over 30 oversvømmelser siden 2016 direkte på grund af de tiltag, som vi løbende har gjort. Du kan se nogle af dem her:
I Grejs Ådal arbejder vi for at etablere tilbageholdelsesområder for vand, enten som passive bassiner, der selv bremser vandet, eller som aktive bassiner, som højtvandsvagterne skal aktivere.
Ved Fløjstrup er der etableret et aktivt bassin, der kan tilbageholde 14.000 m3 vand.
I Vejle By er der siden 2015 bl.a. gennemført disse projekter:
-
- Udretning af Omløbsåen ved Vejle Bypark i 2025 samt etablering af stort sandfang
- Pumpe og sluse i Omløbsåen, der sikrer afvanding af Omløbsåen under højvande i Vejle Fjord og forhindrer, at stormfloder under kote 2,5 meter forplanter sig op i Omløbsåen
- Fordeler bygværk ved Abelones Plads, som anvendes til at fordele vandet fra Grejs Å i Omløbsåen og Mølleåen
- Etablering og forhøjelse af diger langs Vejle Å, der sikrer en optimal afvikling af store vandføringer i Grejs Å gennem Vejle By
- Forhøjelse af dige ved Højen Å mod Kongens Kær
- Etablering af kontraklapper mellem Kongenskær og Vejle Å, så vand ikke kan stuve tilbage
- Kontraklapper ved offentlige rør langs Vejle Å og Grejs å i de kritiske områder
- På Jellingvej og i Dalgade er der etableret forsinkelsesbassiner, hvor der tidligere var ejendomme
- Niels Bentzens Allé er konstrueret som skybrudsvej til styring af vandet ved større nedbørshændelser
- Klimaprojekt Østbyen forsinker og styrer regnvand via skybrudsveje, kanaler, søer og pumpestationer og ud i Vejle Fjord. Samlet håndteres regnvand fra et areal på cirka 182 hektar. Vandet indgår som element i rekreative åndehuller flere steder i byen og skaber dermed værdi for byens borgere
- Klimabassiner på Grundet forsinker nedbør, der falder i området, og via kontrollerede strømningsveje styres vandet ned gennem byen ud i fjorden
- Mågevej i Mølholm er lagt om til at fungere som skybrudsvej for at lede vandet fra dele af Mølholm ud i fjorden
- Udretning af Omløbsåen ved Vejle Bypark i 2025 samt etablering af stort sandfang
Hvis du vil vide mere
Strategier og planer mod oversvømmelse
Vejle er udpeget som et af 14 oversvømmelsestruede områder i Danmark. Derfor har vi en risikostyringsplan, som revideres hvert 6. år.
Det er derfor afgørende, at få sikret Vejle by mod stormflod og stigende havvand. Byrådet vedtog den 9. december 2020 en stormflodstrategi, som peger på, hvordan vi kan gribe det an.
Vi lever i hastige klimaforandringer, og når man samtidig lever så udsat for vand fra oven, fra højt grundvandsspejl og fra åer, vandløb og fjord, som Vejle gør, er der brug for at tilpasse sig de kontinuerlige forandringer. Derfor har vi en klimatilpasningsplan.
Projekter, der arbejdes for at blive gennemført:
-
- I øjeblikket arbejder vi med stormflodsbeskyttelsen Membranen ved Skyttehusbugten - fra Bølgen og ud mod Skyttehushaven.
- Oprensning af Omløbsåen
- Dige langs motortrafikvejen
- I øjeblikket arbejder vi med stormflodsbeskyttelsen Membranen ved Skyttehusbugten - fra Bølgen og ud mod Skyttehushaven.