Folder med principper for førskoler
Principper for førskoler er et fælles fundament, der danner ramme for skolernes egne tilrettelæggelser af førskoletilbuddet. Principperne har særligt fokus på pædagogiske principper i førskolerne og organiseringen af disse.
Lokale førskolebeskrivelser
De enkelte skoler udarbejder lokale førskolebeskrivelser, hvor de uddyber fokusområderne med konkrete handleanvisninger, således at det er tydeligt, hvad man kan forvente af førskoletilbuddet på den enkelte skole.
Principperne for førskole ved overgang fra børnehave til skole
Hent folderen med principper for førskole
Principper for førskoler – på folkeskolerne i Vejle Kommune
Indledning
Principper for førskoler i Vejle Kommune er et fælles fundament, der danner ramme for skolernes egne tilrettelæggelser af førskoletilbuddet. Principperne har særligt fokus på pædagogiske principper i førskolerne og organiseringen af disse. Dermed skitseres de fælles værdier og mål for førskolepædagogikken i Vejle Kommune.
De enkelte skoler udarbejder lokale førskolebeskrivelser, hvor de uddyber fokusområderne med konkrete handleanvisninger, således at det er tydeligt, hvad man kan forvente af førskoletilbuddet på den enkelte skole. Der udarbejdes i alle skoledistrikter samarbejdsaftaler med daginstitutionerne, og hvor der er førskoler, skal denne være beskrevet i aftalen.
Principperne for førskolerne i Vejle Kommune er en integreret del af Den gode overgang fra børnehave til skole.
Sammenhæng med Den gode overgang
Jf. principperne for Den gode overgang arbejder vi i Vejle Kommune med følgende tryghedsskabende faktorer:
- De professionelle kender hinandens pædagogiske praksis.
- De professionelle i børnehaver og skoler arbejder på systematiske måder, som giver barnet en oplevelse af genkendelighed.
- Læring og læringsmiljøer tilrettelægges, så de både tilgodeser og udfordrer det enkelte barn.
- Arbejdet organiseres, så forældrene føler sig inddraget, og får mulighed for at deltage.
Pædagogiske principper
Idet vi vægter tryghed, mestring og deltagelse i overgangen fra børnehave til skole, er de pædagogiske principper for førskolen knyttet an til disse værdier. Det betyder, at der skal være faste rytmer og rutiner, samt klare positive forventninger til alle børn. Alle børn skal have mulighed for, at deltage i aktiviteter sammen med andre børn.
I Vejle Kommune arbejdes der ud fra følgende pædagogiske principper, hvor pædagogikken skal:
- Forbinde den pædagogiske praksis i børnehaven med den pædagogiske praksis i skolen.
- Operere i barnets nærmeste udviklingszone i feltet mellem leg og læring.
- Muliggøre udvikling såvel som afvikling. Det vil sige, at den skal forberede barnet på det nye, såvel som hjælpe barnet med at tage afsked med det gamle.
- Have som mål, at barnet oplever sig selv som kompetent og inkluderet i skolen.
- Udfoldes tværprofessionelt.
Alle børn har brug for et sammenhængende forløb fra børnehaven til førskolen og ind i indskolingen. Opmærksomheden skærpes i forhold til børn i forskellige udfordringer.
En førskole giver mulighed for, at det enkelte barn lærer regler og normer for adfærd i det nye miljø.
Der er ligeledes indholdsmæssige koblingspunkter mellem det tidligere, og det nye miljø i form af fælles temaer mellem børnehave og skole.
Da førskoletilbuddet understøtter en god overgang fra børnehave til skole, betyder det bl.a., at
førskolerne arbejder med de seks læreplanstemaer og de otte kompetenceområder fra Den gode overgang:
Læreplanstemaer
- Alsidig personlig udvikling
- Sociale kompetencer
- Sproglig udvikling
- Kulturelle udtryksformer og værdier
- Naturen og naturfænomener
- Krop og bevægelse
Kompetenceområder fra Den gode overgang
- Relationer
- Robusthed og mod
- Sociale spilleregler
- Forandringsparathed
- Selvkontrol og fokus
- Udtrykke følelser
- Sprog
- Selvhjulpenhed
Læreplanstemaerne hænger sammen med de obligatoriske temaer, der arbejdes med i børnehaveklassen.
Indholdet i førskoleforløbet formes ud fra ovenstående, men de konkrete indholdsbeskrivelser udarbejdes af den enkelte førskole. Hvorvidt førskolen f. eks. vil arbejde med børnenes skoleparathed, børnenes selvkontrol m.v. bestemmes lokalt.
Organisatoriske principper
Den organisatoriske model bygger på, at de(n) voksne, der er i førskolen følger med i indskolingen. Det tilstræbes desuden, at der følger en kendt voksen med fra en eller flere af daginstitutionerne til førskolen.
Selvom en førskole er organiseret i skoleregi, drives den efter indholdsbestemmelserne i dagtilbudsloven og deraf følges modulerne for Dagtilbud. Forældrene betaler således det samme som for en børnehaveplads.
Beslutningen om at opstarte eller afvikle førskoler træffes af skolens ledelse, under hensyn til lokale ønsker, vilkår og behov. Økonomisk modtager skolen pengene til driften af førskolen, ud fra den gældende ressourcemodel. Det aftales lokalt hvordan daginstitutionen/erne afregnes for de timer, som de dækker i førskolen.
Ved opstart eller afvikling af en førskole sikrer skolens ledelse inddragelse af skolens bestyrelse
og daginstitutionerne i skoledistriktet. I forbindelse med de indledende overvejelser omkring opstart og afvikling af en førskole, orienteres forvaltningen i Dagtilbud og Uddannelse & Læring. Beslutningen om opstart eller afvikling af førskole træffes senest 1. juni, hvis ændringen skal gælde fra den kommende april.
Når beslutningen er truffet sørger skolens ledelse for en samlet orientering af relevante afdelinger i B&U, herunder Uddannelse & Læring, Dagtilbud, Sundhedsplejen og PPR.
Folderen er vedtaget i Børne- og Familieudvalget november 2017