To kvinder med fire mindre børn leger med skumpudder og store snurretoppe på Vejle Bibliotek. Foto: Jonas Normann
Tilbage

Vejles nye bibliotek og kulturhus

Vejle skal have et nyt bibliotek og kulturhus på Willy Sørensens Plads 1 i Vejle. Her samler vi Vejles bibliotek og musik- og kulturskole under ét tag og gør plads til menneskelige møder, leg, rytme og glæde, ro, eftertanke og fordybelse. På denne side finder du information om processen i forhold til midlertidig bibliotek og byggeriet med det nye bibliotek og kulturhus.

Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle

Kultur- og idrætsudvalgets dialogoplæg

I en verden præget af tempo, forstyrrelser og voksende afstand mellem mennesker, samfundsgrupper og generationer vil vi skabe et frirum, hvor der er plads til menneskelige møder, leg, rytme og glæde, ro, eftertanke og fordybelse. Mellem byen og naturen, det gamle og det nye Vejle skaber vi et nyt anker for dagligdagens samvær, kultur og medborgerskab.

Profil

Det nye bibliotek og kulturhus er et atmosfærefyldt samlingspunkt mellem byen og ådalen, mellem den gamle bymidte og Ny Rosborg, Vejles nye bæredygtig bydel. Her er plads til samvær og fordybelse for alle, der ønsker en pause fra forstyrrelser for at læse, studere, tale sammen eller blot nyde roen. Her er et atmosfærefyldt frirum for ung og gammel. Her kan man bare være – alene eller sammen med andre. Vi bygger fremtidens musik- og kulturskole, hvor skabertrang, spilleglæde og fællesskab er i centrum. Når bibliotek og musik- og kulturskole bor under samme tag i et åbent kulturhus, skaber vi landets bedste bibliotek for børn og deres familier, hvor glæde og leg med sprog, litteratur, musik og rytme er i højsædet. Tærsklen mellem leg og læring er lav her. Her er plads til de borgere, der har særligt brug for et sted at være – både når mennesker og fællesskaber trives og når livet er mere vanskeligt.

Arkitektur og indretning

Huset har en ikonværdi i egen ret som et nyt samlingspunkt i Vejle By. Vi bygger et moderne kulturhus med plads til åbne aktiviteter, formidling i flere skalaer, formelle og uformelle møder.
Her er i særlig grad taget højde for akustik, godt indeklima, naturligt lys og æstetik, der skaber velvære og livskvalitet. Bygningens lange krop gør det muligt at bevæge sig mellem mere og mindre lyd. Huset er flerfunktionelt, så bibliotek, musik- og kulturskole og eventuelt andre funktioner er genkendelige i et gensidigt befrugtende naboskab. Huset er indrettet intelligent med opbevaring og låsesystemer, så alle rum kan benyttes fleksibelt og maksimalt igennem døgnet og ugen.

Bæredygtighed

Vi passer på klimaet, når vi bygger. Derfor bygger vi kun det, der er brug for i netop dette hus. Vi placerer funktioner i dette hus, som er sammenhængende og som giver den bedst mulige synergi med omkringliggende aktører, øvrige kulturbygninger i Vejle By og centerbyernes kulturhuse. Vi genanvender så meget af den eksisterende bygning som muligt og ønsker at kunne genkende definerende elementer

Foreløbig tidsplan

2023 – forår 2024: Borger- og interessentinddragelse
2024: Udbud af totalentreprise
2025: Etablering af midlertidigt bibliotek i Vejle
2025-2026: Byggeri

Kontaktpersoner

Thomas Frank, overordnet projektleder
Louise Stockmann Poulsen, projektleder
Robert Hansen, bygherrerådgiver
Lotte Kirstine Lindbjerg, projektleder for borger- og interessentinddragelse

Find kontaktoplysningerne længere nede på siden. 

 

Far med to mindre børn kigger i en bog  på Vejle Bibliotek. Foto: Jonas Normann
Far med to mindre børn kigger i en bog på Vejle Bibliotek. Foto: Jonas Normann
To kvinder med fire mindre børn leger med skumpudder og store snurretoppe på Vejle Bibliotek. Foto: Jonas Normann
To kvinder med fire mindre børn leger med skumpudder og store snurretoppe på Vejle Bibliotek. Foto: Jonas Normann
Mand sidder i stol og læser i bog på Vejle Bibliotek. Foto: Jonas Normann
Mand sidder i stol og læser i bog på Vejle Bibliotek. Foto: Jonas Normann
Luftbillede over det eksisterende bibliotek og krydset ved Boulavarden og Vestre Engvej i Vejle
Luftbillede over det eksisterende bibliotek og krydset ved Boulavarden og Vestre Engvej i Vejle

Kontakt

Thomas Frank
Chef for Stab og Borgerservice

Louise Stockmann Poulsen
Specialkonsulent

Robert Hansen
Arkitekt

#

Lotte Kirstine Lindbjerg
Udviklingskonsulent