Foto © P. A. Andersen

P.A. Andersen & Sønner - en bagerslægt fra Skyttehusgade

Tekst af P.A. Andersen, Foto: P.A. Andersen / P.A. Brød

I 1897 blev den 17-årige Peter Alfred Andersen (P.A. 1) uddannet bagersvend i Valsø Mølle ved Grenå. Derefter sejlede han i 2 år med Fregatten Jylland. I 1899 drog han med sin hustru Caroline til Vejle og overtog et nyt bageri i Skyttehusgade, som på det tidspunkt var den yderste gade i Vejle. De var dygtige og fagligt hurtigt anerkendte i Byen for deres gode håndværk. Deres virksomhed voksede og det samme gjorde familien så den også talte 10 børn (2 piger og 8 drenge), hvoraf 6 af drengene blev uddannet bagere. P.A.1 var også udadvendt i byen, og var således medstifter af Bagernes Rugbrødsfabrik, Vejle Margarinefabrik, og sad i bestyrelsen for adskillige foreninger i Vejle; Skyttelauget, Kreditforeningen og Schweitzers Bogtrykkeri.

I 1912 startede han Marineforeningen i Vejle hvilket førte til at der blev etableret en landsdækkende forening i Danmark i 1914. For dette blev han udnævnt til Dannebrogsmand af Kongen i 1929.

1 / 2

Caroline og Peter Alfred 1.

Bageriets hestetrukne brødvogn.

P.A.1 døde i 1954 og de to yngste sønner Steen Orla og Peter Alfred Andersen (P.A. 2) overtog bageriet og videreførte det med stor succes. Flittige og med stor faglig dygtighed voksede deres virksomhed, med leverancer til adskillige brødudsalg, restauranter, hoteller og senere også Supermarkeder, da de kom til byen. De blev også præmieret med tre førstepræmier ved de årlige Børnehjælpsdage, der samlede penge ind til Børnenes Vel for de flotteste udsmykkede biler samt den årlige Julemesse i Håndværkerforeningen, der samlede over 10.000 mennesker. Bageriet voksede og blev udvidet flere gange og også de to naboejendomme blev købt. I 1970 var medarbejderstaben vokset til 25.

Mestersvend Søren Moss Nielsen og Peter Alfred 3. tager et hvil under Børnehjælpsdagen i 1954, hvor P.A. Andersen & Sønners flot pyntede bil vandt 1. præmien.

I 1973 kom Karin og Peter Alfred Andersen (P.A. 3) hjem til Vejle og overtog bageriet. Bagerbranchen var på det tidspunkt presset af nye indkøbsmønstre og vaner hos forbrugerne, så der måtte nytænkning til. Karin og P.A. 3 besluttede at etablere en kæde af egne butikker, så man selv havde kontrol med både produktion og salg. Som de første i Danmark installerede de ovne i butikkerne, så produktionen kunne strømlines, og kunderne kunne få varmt og friskbagt brød hele dagen. Det blev en stor succes, og vi fik etableret 16 butikker i de følgende år. Produktionen blev også udvidet med nye og spændende produkter som butterdejsplader til Tyskland, wienerbrød til Spanien, Dubai, Norge og Færøerne.

Kapaciteten i Skyttehusgade var presset, og derfor blev der etableret et bageri i Silkeborg, der kunne producere Wienerbrød, der var frosset, som blev solgt til andre bagere i Danmark til eksport og til storkunder i udlandet. Dette skete i 2007.

I 2016 var produktionskapaciteten igen presset, og det blev besluttet at bygge et nyt bageri og at flytte de to bagerier sammen på Frostvej i Vejle, hvor der blev bygget 2000 kvm, hvilket var landets mest moderne og største håndværksbageri.

Flagene vajer foran facaden på Frostvej. Logoet med P.A. Brød og firmanavnet P.A. Andersen & Sønner fortæller, at bagerfamilien fra Skyttehusgade har fået et nyt kapital til sin lange historie.

På det tidspunkt var der 125 medarbejder i bageriet og i vores butikker i Trekantområdet.

I 2024 forlod familien PA BRØD efter 124 år, og det drives nu videre af en ekstern investor. Men familien har dog ikke helt forladt branchen, idet 4. generation Kristian Andersen har overtaget bageriet Medaljon by Andersen i Horsens.

Så traditionen for godt håndværk og iværksætteri fortsætter…

Butikken i begyndelsen af 1950’erne.

Fotografi © P. A. Andersen