
Folkeskole, fri- eller privatskole - hvad skal jeg vælge?
Hvad er forskellen på en folkeskole og en fri- eller privatskole?
Der findes flere forskellige slags skoler
I Danmark har børn ret til en plads på den lokale folkeskole. Den lokale folkeskole kaldes for distriktsskolen, men du har også mulighed for, at vælge en anden skole. Som forælder kan du vælge en anden folkeskole end distriktsskolen inden for rammerne af det frie skolevalg. Den anden folkeskole vil optage dit barn på skolen, hvis der er plads.
Folkeskolen
Folkeskoler er ejet og drevet af den kommune, som de ligger i. Dermed er kommunen øverste arbejdsgiver. Undervisningen følger nationale læseplaner og retningslinjer fastsat af Undervisningsministeriet. Folkeskoler optager elever fra lokalområdet på distriktsskolen og er et gratis tilbud til alle. Det frie skolevalg giver som udgangspunkt mulighed for, at elever kan gå på en anden folkeskole end den lokale distriktsskole.
Ca. 80% af eleverne i Vejle Kommune går i vores folkeskoler.
Frie- og privatskoler
Frie og private skoler er typisk selvejende institutioner, med en bestyrelse bestående af medlemmer valgt blandt forældre på skolen. Skolernes bestyrelser er øverste arbejdsgiver. De frie og private skoler har større frihed til at tilpasse undervisningen efter egne værdier og pædagogiske principper, men skal stadig leve op til visse nationale standarder. De frie og private skoler kan optage elever fra hele landet. Kontakt den enkelte fri- eller privatskole, for at få oplyst prisen for at dit barn kan gå der.
Bemærk
Vejle Kommune har ingen arbejdsgiverret i forhold til de frie og private skoler. Det betyder, at Vejle Kommune ikke behandler klager eller andre forhold vedrørende i denne sammenhæng.
De fire og private skoler har adgang til Vejle Kommunes PPR, SSP og sundhedspleje m.m.
Ca. 80% af børnene i Vejle går i vores folkeskoler