Ressourcer & Genbrugs have-park kompost er for din have, hvad vitaminpiller er for din krop - et værdifuldt tilskud.

Kompost er velegnet til jordforbedring generelt eller til gødning af flerårige planter. Kompost er særligt velegnet til lerjord, hvor det er det bedste middel til jordforbedring.

Det er overflødigt at bruge spagnum til almindelig jordforbedring, hvis du regelmæssigt tilfører kompost.

Når du sår og planter nyt

Hvis du gøder med kompost, inden du sår eller planter nyt, er det vigtigt, at komposten bliver arbejdet ned i jorden, før du planter.

Fordel komposten, så den ligger i et lag på 4 cm på jorden og bland jord og kompost godt med en kultivator eller en fræser.

Hvis du skal så græs, skal du kun blande 3 cm kompost i jorden.

Hvis du skal plante større buske og træer, kan jorden fra plantehullet blandes med kompost i forholdet 1 del kompost til 3 dele jord. Efter plantning kan du lægge 8 cm kompost på jorden omkring planten - men efterlad lidt luft helt inde omkring stammen.

Hvis du skal plante om eller så i dit drivhus, eller hvis dine potteplanter skal have ny jord, kan du blande spagnum og kompost i forholdet 1 del kompost og 3 dele spagnum.

Ny kompost til gamle bede

  • Træer og buske: Læg et 8 cm lag kompost på jorden under træer og buske, og efterlad lidt luft helt inde omkring stammen.
  • Staudebed: Kompostlaget omkring planterne skal være 4 cm tykt.
  • Græsplæne: Hvis den gamle græsplæne skal have en ’vitaminindsprøjtning’, kan du blande kompost og sand i forholdet 1 del kompost til 2 dele sand og lægge et 1 cm lag ud over plænen om foråret. Husk at rive forsigtigt bagefter. Hvis græsset er dækket mere end 1-2 uger, skal plænen vandes.

Kompost

  • Kan jeg købe kompost på genbrugspladsen?

    Ja, alle genbrugspladserne sælger kompost. I Vejle har vi en kompostlæsser, men på de øvrige pladser skal du selv læsse.

  • Hvad koster kompost?

Kompost
Dit haveaffald omdannes til kompost
Sidst opdateret: